392. (hrvatska) pješačka divizija

Izvor: Wikipedija
392. pješačka divizija
392. Infanterie-Division

Oznaka koju su vojnici divizije nosili na desnom rukavu odore
Aktivna 17. kolovoza 1943. – svibanj 1945.
Država Treći Reich
Odanost Wehrmacht
Grana pješaštvo
Uloga protupartizansko djelovanje
Veličina divizija
Nadimak Plava divizija
Geslo Što Bog da i sreća junačka
Raspuštena 1945.
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Johann Mickl

392. (hrvatska) pješačka divizija (njemački: 392. (Kroatische) Infanterie-Division), bila je divizija Wehrmachta koja je novačila dobrovoljce iz Nezavisne Države Hrvatske. Poznatija je bila pod nazivom Plava divizija (njemački: Blaue Division).

Divizija je osnovana 17. kolovoza 1943. u Döllersheimu. Zapovjednik joj je bio general poručnik (Generalleutnant) Johann Mickl. Većina časnika bili su Nijemci. Divizijske uniforme bile su njemačke s hrvatskim grbom na desnome rukavu. Divizija je sudjelovala u čišćenju partizana na otoku Korčuli.[1]

General poručnik Johann Mickl ubijen je u akciji u partizanskoj zasjedi kod Senja 9. travnja 1945.[2] Divizija je povučena sjeverno od Rijeke. Tu su njemački časnici raspustili hrvatske vojnike od službe, gdje su se predali jugoslavenskim partizanima.

Poslijeratna sudbina[uredi | uredi kôd]

3. travnja 2009. Hrvatski helsinški odbor objavio je da se u masovnoj grobnici pronađenoj u blizini Zaprešića nalazi 4500 pripadnika ove divizije.[3] Mještani tvrde da je za pokolj odgovorna partizanska 21. srpska divizija.[4]

U hrvatskom filmu Četverored pojavljuje se nekoliko vojnika Plave divizije koje su Britanci kod Bleiburga na prijevaru izručili partizanima.

Izvori[uredi | uredi kôd]