7. kolovoza u Domovinskom ratu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Domovinski rat po nadnevcima: 7. kolovoza u Domovinskom ratu.

1990.
- Unatoč zabrani, u Kninu i Donjem Lapcu odlučili da se referendum o srpskoj autonomiji održi od 19. kolovoza do 2. rujna ove godine.

1991.
- Bugarski radio osuđuje vlasti u Beogradu.
- Jugoslavensko Predsjedništvo objavilo stupanje na snagu novog prekida vatre.
- JNA i srpski teroristi nastavili napadima i nakon stupanja odluke na snagu.
- Predsjednik Tuđman susreo se s predstavnicima Srpske narodne stranke u Hrvatskoj koja osuđuje četnički pokret i velikosrpske ambicije.
- Na Beli Manastir otvorena artiljerijska vatra.
- Bombardiran gusto naseljeni predio Vukovara.
- Njemačka medicinska ekipa "Bundesverband" putuje u Slavoniju.
- Jedlnice JNA se povlače s otoka Šolte.
- Srpske neregularne jedinice pucale na sela u zaleđu Dubrovnika.
- Bombardirani hrvatski gradovi Saborsko i Topusko pokraj Karlovca.
- Roditelji hrvatskih vojnika na odsluženju u JNA demonstriraju na glavnom zagrebačkom trgu.

1992.
- U UN-u još početkom srpnja znali sve o užasima u srpskim logorima za Muslimane i Hrvate, no svi su šutjeli i prebacivali odgovornost.
- Američki židovski čelnici na sastanku s Bushovim savjetnikom Brentom Scowcroftom zatražili da se razmotri upotreba sile kako bi se doprlo do koncentracijskih logora nacističkog tipa u BiH.
- Američki predsjednik Bush "užasnut i ogorčen" zbog strahovitog nasilja koje se provodi nad nedužnim civilnim stanovništvom BiH.
U BiH u dosadašnjem tijeku rata poginulo više od 100.000 ljudi.
- Ajatolah Janati, posebni izaslanik ajatolaha Hamneija, posjetio zagrebačku džamiju i tom prilikom poručio Muslimanima da se moraju boriti protiv zla, a ono je u ovom trenutku srpska imperijalistička vojska.

1993.
- U pismu predsjedniku Tuđmanu Alija Izetbegović predlaže jedinstvenu muslimansko-hrvatsku republiku u BiH.
- "Mi priznajemo 'krajinu' jedino kao integralni dio Hrvatske", rekao za "Večernji list" glasnogovornik britanskog Foreigh officea Ian Hughers.
- Predstavnici kršćanskih, židovskih i muslimanskih organizacija u SAD pozivaju predsjednika Clintona na akciju u BiH.

1994.
- Bosanska Posavina noćas bila poprište žestokih borbi između Srba i Muslimana, javio bosanski radio, a posebno žestoko su Srbi, uz pomoć tenkova i topova, napali kod Brčkog.

1995.
- Operacija "Oluja" privodi se kraju, a svi korpusi neprijateljske vojske potpuno su razbijeni. Pregovori o predaji dvaju korpusa srpske vojske, koje je u Glini trebao voditi general-pukovnik Petar Stipetić, nisu održani, jer su srpski zapovjednici javili da "imaju poteškoće s dolaskom u Glinu".
- Hrvatska protuzračna obrana srušila dva neprijateljska zrakoplova tipa "orao", koji su poletjeli s uzletišta u Mahovljanima kod Banjaluke i raketirali Mačkovac i Savski Bok. Poginula dva civila, a jedanaest ih je ranjeno. Raketirana i INA-Petrokemija u Kutini, a prouzročena samo velika materijalna šteta.
- Prema procjenama Vladina Ureda za prognanike, "Oluja" je otvorila put za 101.249 ljudi do njihovih kuća. Kada se vrate, stječu pravo povratnika, što znači da još 3, 6, ili 12 mjeseci (ovisno o stupnju razrušenosti mjesta) imaju pravo na humanitarnu i novčanu pomoć.
- Ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Šaćirbej poslao pismo Boutrosu Ghaliju, u kojem izražava zabrinutost vlade BiH zbog velikog broja srpskih izbjeglica koji iz Hrvatske stižu u BiH i zatražio od UN-a da im pomogne da se vrate u Hrvatsku.
- Ruski diplomat Aleksije Gorelik izjavio u Moskvi da Rusija zahtijeva od Vijeća sigurnosti osudu hrvatske akcije protiv pobunjenih Srba, te da je predstavnik Rusije u UN već dobio naputke u tom smislu.
- Predsjednik humanitarne organizacije "Liječnici svijeta" dr. Bernard Granjon izjavio u Parizu kako su dvije generacije vojno sposobnih muškaraca nestale nakon nedavnog srpskog osvajanja muslimanskih enklava Žepe i Srebrenice.
- Pokolj u Matićima: u znak osvete za svježi poraz u operaciji Oluji i raniji neuspjeh operacije Plamen, snage VRS granatirale selo Matiće kod Orašja pri čemu su ubili osmero hrvatske djece.[1]

1996.
- U Ateni razgovarali predsjednici Tuđman i Milošević te najavili normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije do kraja kolovoza.
- Jednogodišnja američka vojna misija u BiH stajat će gotovo 3,5 milijarde dolara, pola milijarde više od iznosa koji je u travnju procijenio Pentagon, priopćeno u američkom Kongresu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

RomanH-01.pngI, heavily serifed.pngRomanC-01.png  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatskog informativnog centra (http://www.hic.hr/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: HIC.
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.