ACID (računarstvo)

Izvor: Wikipedija

Kratica ACID (engl. atomicity, consistency, isolation, durability) u računarstvu označava četiri svojstva koja moraju biti ostvarena pri izvođenju transakcije s bazom podataka, kako bi se osigurala valjanost podataka, čak i pri padu sustava. Transkacija je niz slijednih operacija na bazi podataka, koji se mogu promatrati kao jedna logička operacija nad podatcima.

Akronim su 1983. godine smislili Theo Haerder i Andreas Reuter.[1]

Četiri svojstva su:

  • Atomarnost (atomičnost) - ako bilo koja radnja s bazom u sklopu neke transkacije završi pogreškom, cijela transakcija prestaje, i baza ostaje nepromijenjena
  • Konzistentnost - transkacije mogu dovesti bazu isključivo iz jednog validnog stanja u drugo validno stanje, pri čemu se čuva referencijalni integritet veze primarnog i sekundarnog ključa. Drugim riječima, izvođenje transakcije nikad neće "strgati" bazu. To ne osigurava da su uneseni podatci točni, samo da su ispravno uneseni u bazu.
  • Izolacija - istovremene radnje s bazom daju isti rezultat kao da su radnje obavljene jedna iza druge. Svaka radnja je izolirana od druge.
  • Durabilnost - sve završene transakcije s bazom ostat će zapisane i nepromijenjene u slučaju nestanka struje ili sličnog kvara

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Theo Haerder, Andreas Reuter. 2. prosinca 1983. Principles of transaction-oriented database recovery. ACM Computing Surveys (CSUR) (engleski). 15 (4): 287–317. 10.1145/289.291. Pristupljeno 5. srpnja 2020.