AMX International AMX

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
AMX International AMX
Ghibli
Italian Air Force AMX fighter.jpg
Talijanski AMX
Opći podaci
Tip Jurišnik
Proizvođač AMX International
Probni let 15. svibnja 1984.
Portal: Zrakoplovstvo Airplane silhouette 45degree angle.svg

AMX International AMX (Ghibli) je laki jednomotorni jurišnik razvijen od strane konzorcija AMX International koji su činile talijanske tvrtke Alenia i Aermacchi te brazilski Embraer.

Razvoj[uredi | uredi kôd]

U lipnju 1977. talijansko ratno zrakoplovstvo je objavilo natječaj za razvoj novog zrakoplova koji bi u ulozi jurišnika i izvidnika zamjenio dotadašnjeg Fiata G91R/Y i F-104G/S Starfightera.[1] Iako je u to vrijeme Italija bila dio međunadornog projekta Tornado Multirole Combat Aircraft (razvoj zrakoplova Panavia Tornado), paralelno s Tornadom u svojoj službi talijansko zrakoplovstvo je htjelo i puno manji te jeftiniji zrakoplov.

Aeritalia (kasnije Alenia) je na takvom konceptu radila još od 1973. a kada je objavljen natječaj, s Aermacchiem je u travnju 1978. počela zajednički projekt pod nazivom Aeritalia Macchi Experimental (AMX).

Kako se istovremeno i Brazil zainteresirao za projekt lakog jurišnika, u ožujku 1981. je potpisan ugovor o izradi zajedničkih taktičko-tehničkih specifikacija, a u srpnju 1981. brazilska vlada je podržala domaćeg konstruktora zrakoplova Embraer, da se uključi u razvoj AMX projekta.

Nakon uključivanja Embraera u razvoj, raspodjela rada je izgledala ovako: Aeritalia 23,6%, Aermacchi 46,5% i Embraer 29,7%. Iako je svaka tvrtka proizvodila određeni dio zrakoplova, sve tri su naposljetku vršile završno sklapanje.

Prvi probni let prototipa se odvio 15. svibnja 1984. s pilotom Manliom Quarantelliem za kontrolama a nakon manje od mjesec dana, 1. lipnja došlo je do pada i uništenja prototipa prilikom čega se pilot Manlio uspio katapultirati ali je uskoro preminuo od ozljeda. Drugi prototip je prvi put poletio 19. studenog 1984. i nastavio testiranja. Ukupno je izrađeno sedam prototipa; uz prva dva Talijani su napravili još tri i Embraer dva. Serijska proizvodnja AMX-a je započela 1986.. radovi na dvosjednoj inačici oznake AMX-T su započeli 1986. a prvi prototipovi su poletjeli 14. ožujka 1990.

AMX je u uporabu (i u Italiji i u Brazilu) ušao tijekom 1989. s tim da je u Brazilu nosio oznaku A-1

Povijest uporabe[uredi | uredi kôd]

Talijansko je ratno zrakoplovstvo kupilo 110 AMX-a i 26 AMX-T, a trenutno u operativnoj uporabi ima 83 AMX i 23 AMX-T. Brazilsko ratno zrakoplovstvo dobilo je 79 AMX-a (A-1) i 15 AMX-T (TA-1). U prosincu 2002. Venezuela je naručila 12 AMX-ATA (Advanced Trainer Attack). U odnosu na standardni AMX-T, ova inačica ima znatno napredniju avioniku, uključujući i radar prilagođen otkrivanju ciljeva u zraku, na zemlji i moru. Također je naoružana i protubrodskim vođenim projektilima i vođenim projektilima zrak-zrak srednjeg dometa. No, zbog velikog pritiska Sjedinjenih Američkih Država, koje su stavile i zabranu na prodaju sustava američkog podrijetla, narudžba je naknadno otkazana.

Talijanski AMX

Ugrađena avionika talijanskih AMX-a omogućava im djelovanje po ciljevima na zemlji samo po dobroj vidljivosti. Unatoč tome talijanski su AMX-ovi tijekom Kosovskog rata obavili čak 252 borbene zadaće bez ijednog izgubljenog aviona. AMX-ovi su djelovali samo iznad Kosova, uglavnom u misijama bliske zračne potpore, pri čemu su nosili četiri gravitacijske bombe Mk 82, ili, u kasnijoj fazi, dvije bombe istog tipa opremljene infracrvenim sustavom za navođenje Opher. U oba slučaja, osim bombi avioni su nosili i dvije rakete AIM-9L Sidewinder. Pri kraju operacije bili su sposobni rabiti i laserski vođene bombe GBU-16, ali samo u suradnji s avionima F-16CG ili A-10 jer posao oko integracije podvjesnika CLDP za označavanje ciljeva još nije bio okončan. Piloti su u svojim izvješćima tražili modifikacije i unapređenja kako bi avioni bili učinkovitiji. U globalu, izrazili su zadovoljstvo mogućnostima aviona AMX. U završnoj fazi operacije, NATO-u je na raspolaganju bilo deset operativnih aviona AMX (plus izvidnički par).

Međutim, kako bi im se poboljšale borbene mogućnosti, u veljači 2005. korporacija Alenia Aeronautica je dobila ugovor za modernizaciju 43 jednosjeda i 12 dvosjeda. Modernizacija uključuje ugradnju novog GPS/inercijskog navigacijskog sustava, novog komunikacijskog sustava i novog identifikacijskog (IFF) sustava. Piloti će dobiti i nove prikaznike kao dio prilagodbe aviona uporabi novih "pametnih" oružja kao što su Boeing JDAM.

Isporuka moderniziranih talijanskih AMX-ova započela je sredinom 2007. taj im je način operativni vijek produžen najmanje do 2015. godine i do dolaska većeg broja F-35 Lightninga II.

Inačice[uredi | uredi kôd]

 • AMX-T
Napredni školski zrakoplov. Može borbeno djelovati.
 • AMX-ATA
(Advanced Trainer Attack), dvosjedna inačica koja ima radar prilagođen otkrivanju ciljeva u zraku, na zemlji i moru. Također je naoružana i protubrodskim vođenim projektilima i vođenim projektilima zrak-zrak srednjeg dometa.
 • AMX-E
Inačica za elektronsko ratovanja, bazirana na AMX-T. Trebala je koristiti opremu za ometanje te imati mogućnost nošenja raketa AGM-88 Harm, no od projekta se odustalo još u fazi planiranja.[2]
Shematski prikaz

Tehničke karakteristike

Osnovne karakteristike

 • posada: 1
 • dužina: 13,23 m
 • raspon krila: 8,87 m
 • površina krila: 21 m2
 • visina: 4,55 m
 • masa zrakoplova: 6.730 kg
 • maksimalna masa uzlijetanja: 13.000 kg

Letne karakteristike

 • najveća brzina: 1.162 km/h
 • ekonomska brzina: 950 km/h
 • dolet: 3.330 km
 • brzina penjanja: 52 m/s
 • najveća visina leta: 13.000 m
 • omjer potisak/težina: 0,47
 • specifično opterećenje krila: 512 kg/m2
 • motor: 1× Rolls-Royce Spey 807 turbofen motor

Izvori[uredi | uredi kôd]

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.