Aage Niels Bohr

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Aage Niels Bohr (1963)

Aage Niels Bohr (Kopenhagen, 19. lipnja 1922.) sin je Margrethe i Nielsa Bohra. Odrastao je među fizičarima kao što su Wolfgang Pauli i Werner Heisenberg, pa je i sam postao istaknut atomski fizičar te je 1975. dobio Nobelovu nagradu za fiziku. 1946. je počeo raditi na Institutu Niels Bohr pri kopenhagenskom sveučilištu. Bio je direktor instituta od 1963. do 1970..

Bohr je 1948. u Kopenhagenu radio s Benom Mottelsonom i Jamesom Rainwaterom na monografiji s pregledom tadašnjih spoznaja o atomskoj strukturi.
Prvi svezak, "Kretanje pojedinačnih čestica", izdan je 1969., a drugi svezak, "Atomske deformacije", 1975. Zbog rada na tom projektu i suradnje u atomskoj teoriji sva trojica su 1975. dobila Nobelovu nagradu za fiziku, zbog istraživanja kako u kvantnoj mehanici opisati nukleone koji se vrte oko oscilirajuće rotirajuće kapljice .
Jedan je od temeljaca tog rada i Bohrovo suotkrivanje 1955. K-izbornih pravila i pravila intenziteta za beta- i gama-prijelaze u deformiranim jezgrama, zajedno s hrvatskim fizičarem Gajom Alagom i američkim fizičarem Mottelsonom.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]