Aaron Swartz

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Aaron Swartz
Aaron Swartz
Aaron Swartz na Creative Commons događanju 13. prosinca 2008.
Rođenje 8. studenog 1986., Chicago, Illinois, SAD
Smrt 11. siječnja 2013., Brooklyn, New York, SAD
Zanimanje Računalni programer, pisac, internetski aktivist
Službena stranica aaronsw.com
rememberaaronsw.com
Portal: Životopis

Aaron Hillel Swartz (8. studenog 1986.11. siječnja 2013.), američki računalni programer, pisac, politički organizator i internetski aktivist. Swartz je bio uključen u razvoj formata za razmjenu Web sadržaja RSS, organizacije Creative Commons, razvojnog okvira za Web sjedišta web.py i društvenog Web sjedišta Reddit.

Swartz je postao ravnopravni partner u Redditu nakon spajanja Reddita s njegovom kompanijom Infogami. Njegov kasniji rad bio je usredotočen na sociologiju, građansku svijest i aktivizam. 2009. godine, sa željom da uči o učinkovitom aktivizmu, pomogao je pokrenuti Progressive Change Campaign Committee. 2010. godine postao je znanstveni novak pri Istraživačkom laboratoriju za institucionalnu korupciju Safra na sveučilištu Harvard pod vodstvom Lawrenca Lessiga. Osnovao je online grupu Demand Progress, poznatu po kampanji protiv prijedloga zakona SOPA/PIPA.

6. siječnja 2011. Swartza je uhitila policija MIT-a pod optužbom za provalu, nakon što je sustavno preuzimao članke iz digitalne knjižnice akademskih časopisa JSTOR. Federalno tužiteljstvo kazneno je gonilo Swartza, zbog čega mu je prijetila maksimalna kazna od milijun dolara i 35 godina zatvora.

Dvije godine kasnije, dva dana nakon što je tužiteljstvo odbilo drugu ponudu nagodbe njegovog odvjetnika, Swartz je pronađen mrtav u svom stanu u Brooklynu u New Yorku, gdje se objesio.

U kolovozu 2013. Swartz je posthumno uveden u Internetsku kuću slavnih.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]