Aaronsohnia pubescens

Izvor: Wikipedija
Aaronsohnia pubescens
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Asterales
Porodica: Asteraceae
Rod: Aaronsohnia
Vrsta: A. pubescens
Dvojno ime
Aaronsohnia pubescens
(Desf.) K. Bremer & Humphries, 1993

Aaronsohnia pubescens, jedna od dviju vrsta roda Aaronsohnia u porodici glavočika (Asteraceae), koju je prvi opisao 1799. René Louiche Desfontaines pod imenom Cotula pubescens, a 1993. su je Bremer i Humphries klasificirali u rod Aaronsohnia.

Njezine dvije podvrste[1] nekada su smatrane posebnim vrstama. Podvrsta A. p. subsp. pubescens raste u pustinjskim krajevima Maroka, Tunisa, Libije, Alžira i Zapadne Sahare a pripisivana je rodovima Matricaria, Cotula i Chlamydophora. Sinonimi su joj Chamomilla pubescens, Chlamydophora pubescens, Cotula pubescens, Matricaria pubescens i Otoglyphis pubescens. Druga podvrsta A. p. subsp. maroccana raste u Maroku i na Kanarskim otocima Fuerteventura i Lanzarote, a prvi ju je opisao John Ball pod imenom Matricaria maroccana. Drugi sinonim za nju je Otoglyphis maroccana.

Biljka je ljekovita i nalik kamilici. Proučavana je GC-MS i GC-FID metodama i otkriveno da 58 identificiranih hlapljivih spojeva čini 96,6% ukupnog sastava eteričnog ulja koje ime antifungalno djelovanje.[2]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Aaronsohnia pubescens
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Aaronsohnia pubescens

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Catalogue of Life: 27th February 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. ožujka 2017. Pristupljeno 21. ožujka 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Chemical Composition and Antifungal Activity of Aaronsohnia pubescens Essential Oil from Algeria