Abas Arslanagić

Izvor: Wikipedija
Abas Arslanagić
Država Bosna i Hercegovina
Osobne informacije
Puno ime Abas Arslanagić
Rođenje 2. listopada 1944.
Derventa
Visina 192 cm
Klub
Trenutačni klub RK Borac Banja Luka
Položaj trener
Reprezentacija
1969.- Jugoslavija (igrač)
Jugoslavija (izbornik)
Hrvatska (izbornik)
Katar (izbornik)
Bosna i Hercegovina (izbornik)
Trenerska karijera
Jugoslavija (juniori)
Jugoslavija (seniori)
Hrvatska
RK Bosnamontaža Prijedor
RK Metaloplastika Šabac
SG Handball West Wien
Borac (Banja Luka)
Katar
Bosna i Hercegovina
Bosna (Sarajevo)
Badel Zagreb
RK Medveščak Zagreb
RK Lokomotiva Zagreb
Sport Lisboa e Benfica
Laško
Osvojena odličja
rukomet
Svjetska prvenstva
bronca Francuska 1970. Jugoslavija
bronca DR Njemačka 1974. Jugoslavija
Olimpijske igre
zlato München 1972. Jugoslavija
bronca Seul 1988. Jugoslavija (trener)

Abas Arslanagić (Derventa, BiH, 2. listopada 1944.) je nekadašnji rukometni vratar, trener, profesor tjelesne kulture i športski novinar. Danas je trener banjalučkog Borca. Otac je hrvatske rukometne reprezentativke Maide Arslanagić.

Igračka karijera[uredi | uredi kôd]

Počeo se baviti rukometom s 14 godina, 1958. godine u svom rodnom gradu u lokalnom klubu Partizanu iz Dervente,[nedostaje izvor] da bi tek četiri godine kasnije u Partizanu[1] iz Beograda počeo profesionalnu karijeru. Godinu dana kasnije, odlazi u Banju Luku[1] gdje se stvarala jedna nova generacija i momčad, s kojom će osvojiti mnoge naslove, između ostalog i naslov europskog prvaka 1976. godine. Službeno je za Borac odigrao 232 utakmice, gdje je kao vratar postigao 18 golova. S klubom je osvojio 4 nacionalna prvenstva i 5 kupova u bivšoj državi od 1972. do 1976. godine.[2] Za reprezentaciju Jugoslavije je prvi put zaigrao 1969. u Ljubljani protiv Njemačke, za koju će ukupno odigrati 125 utakmica i postići jedan pogodak.[2] S reprezentacijom je osim zlatne medalje na olimpijadi u Münchenu 1972. osvojio i dvije bronce na svjetskim prvenstvima 1970. i 1974. godine.[2] Imao je dva nastupa za selekciju Svijeta.[2]

Arslanagić je poznat po tome što je uveo neke novine u načinu kako se brani rukometni gol. Pri branjenju sedmeraca prvi je počeo izlaziti s crte na tri metra gdje bi digao ruke iznad glave. Isto je primijenio pri branjenju udaraca s krila kako bi smanjio kut pod kojim se može uputiti lopta. Bio je specijalist u branjenju sedmeraca. I ostali vratari su primijenili neke njegove tehnike koje su u upotrebi i dan danas.

Trenerska karijera[uredi | uredi kôd]

Trenerskim se poslom bavi još otkad je bio aktivni igrač. Vodio je juniore Borca iz Banje Luke i djevojčad Mladosti iz Banje Luke.[3] Poslije blistave igračke karijere bio je i trener Borca u nekoliko navrata, pa jedno vrijeme izbornik jugoslavenske seniorske (trener vratara - srebro na SP 1982. u Dortmundu, zlato na SP 1986. u Zürichu, izbornik - bronca na OI 1988. u Seulu) i juniorske reprezentacije (trener vratara - zlato na SP 1981. u Portu).[3] Poslije Domovinskog rata bio je izbornik Hrvatske (5. mjesto na EP u Sevilli 1996.), Katara (4. mjesto na AP u Hiroshimi 1991.) i Bosne i Hercegovine (2003.).[3] Kratko je radio kao trener u sarajevskoj Bosni[3] gdje je u jednoj godini osvojio i Prvenstvo i Kup. Osim Bosne trenirao je i Badel iz Zagreba,[3] Medveščak,[3] Lokomotivu iz Zagreba,[nedostaje izvor], Sport Lisboa e Benfica iz Portugala,[nedostaje izvor] Metaloplastiku iz Šapca,[3] Bosnamontažu iz Prijedora,[3] Laško iz Slovenije,[nedostaje izvor] RK Krško,[3] RK Zvečevo[3] i još dosta klubova. Danas trenira banjalučki Borac i živi na relaciji Zagreb - Banja Luka.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Abas Arslanagić: Evropska titula spriječila prelazak u Barcelonu. Pristupljeno 23. ožujka 2021.
  2. a b c d Igračka karijeraArhivirana inačica izvorne stranice od 2. travnja 2015. (Wayback Machine), Abas Arslanagić
  3. a b c d e f g h i j Trenerska karijeraArhivirana inačica izvorne stranice od 12. travnja 2015. (Wayback Machine), Abas Arslanagić

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]