Abebe Bikila

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Abebe Bikila
Datum rođenja: 7. kolovoza 1932.
Mjesto rođenja: Jato, Etiopija
Datum smrti: 25. listopada 1973.
Mjesto smrti: Addis Abeba
Državljanstvo: Flag of Ethiopia.svg Etiopija
Športski podatci
Atletske discipline: maraton
Osvojene medalje
zlato OI Rim 1960. maraton
zlato OI Tokio 1964. maraton

Abebe Bikila (Jato, Etiopija, 7. kolovoza 1932. - Addis Abeba, 25. listopada 1973.) je dvostruki olimpijski pobjednik u maratonu iz Etiopije.

Olimpijske pobjede i nastupi[uredi VE | uredi]

Abebe Bikila je postao nacionalni junak nakon pobjede u maratonu na Olimpijskim igrama u Rimu 1960, postavivši ujedno i svjetski rekord u maratonu u vremenu 2 sata, 15 minuta i 16.2 sekundi.

Po drugi puta je triumfirao na Igrama u Tokiju 1964. Iako je svega 6 tjedana prije Igara imao operaciju slijepog crijeva, ipak je pobijedio ponovno sa novim svjetskim rekordom u vremenu 2 sata, 12 minuta i 11,2 sekundi.

Bikila je nastupio i na trećim Igrama za redom, i to na Igrama u Meksiku 1968 ali više nije bio u pobjedničkoj formi te je odustao nakon 17 kilometara.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Svakim svojim nastupom Bikila je zadivio svijet:

  • Prilikom prve Olimpijske pobjede u Rimu Bikila je trčao bos! Navodno je tako navikao trčati, te se nije dobro osjećao prilikom trčanja u bilo kakvoj obući. Ipak, na sljedećim Igrama je prihvatio obuću, te je u Tokiju pobijedio trčeći u atletskim sprintericama.
  • Pobjeda u Tokiju je došla nakon fantastičnog oporavka od operacije 6 tjedana ranije, koja je u mnogome utjecala na plan treninga i priprema. Ipak, Bikila je toliko superiorno odradio utrku da je nakon prolaska kroz cilj još neko vrijeme zabavljao publiku radeći različite skokove i druge vježbe, dok su njegovi konkurenti polako ulazili u cilj potpuno iscrpljeni.
  • Na igrama u Meksiku nije bio u vrhunskoj formi zbog već poodmaklih godina ali i visoke nadmorske visine na kojoj se odvijalo natjecanje. Ipak, svojom podrškom pomogao je sunarodnjaku Mamo Woldeu da dođe do pobjede i zadrži dominaciju Etiopije u maratonskim utrkama.

Nakon karijere[uredi VE | uredi]

Nažalost, Bikila nije dugo uživao u svom zasluženom statusu sportske legende i nacionalnog heroja u Etiopiji. Doživio je prometnu nesreću 1969. godine nakon koje je ostao paraliziran od pojasa na dolje. Nekoliko godina kasnije je od komplikacija uzrokovanih tom ozljedom i umro.

U njegovu čast je stadion u glavnom gradu Etiopije, Adis Abebi, nazvan njegovim imenom.