Prijeđi na sadržaj

Abrazija kože

Izvor: Wikipedija
Oguljotina dlana nakon pada
Oguljotina lakta često će uzrokovati trajni ožiljak.

Abrazija kože (lat. abrasio cutis) povreda je kože pri kojoj se odljušte slojevi ili čitava epiderma od kožice (lat. corium) ili se odljušti nadsluznica (lamina epithelialis) od sluznice (lat. excoriatio mucosae) zbog djelovanja tupog mehaničkog oruđa (posebno ako ima hrapavu površinu) ili zbog pada na hrapavu površinu.[1] Ova je povreda površnija od razderotine (lat. laceratio). Ako postoji krvarenje, ono je minimalno.

Površinske abrazije ne krvare i ne uzrokuju nastanak ožiljaka. Dublje abrazije mogu uzrokovati nastanak ožiljaka.

Ogrebotine su abrazije koje nastaju grebanjem. Abrazije može izazvati i trljanje kože, konopac, ako postoji trenje s dlanovima, pad s motora ili bicikla i slično. Moguće je i da abrazije nastanu kontaktom tekstila (odjeće) s kožom, obično na unutarnjoj stani natkoljenica.[2]

Umjesto pojma abrazija liječnici mnogo češće koriste pojam ekskorijacija (lat. excoriatio),[3] obično taj pojam zapisuju pod dijagnozu. Osim mehaničih uzroka gubitka površnog dijela kože, ekskorijacija podrazumijeva i termičke i kemijske uzroke. Srodan je pojam je i avulzija (lat. avulsio) koji podrazumijeva gubitak svih slojeva kože.

Ako se abrazija nalazi na rožnici (lat. cornea) obično zarasta bez ožiljaka.

Karakteristike abrazije

[uredi | uredi kôd]
 • Abrazija je lakša tjelesna povreda iz grupe ozljeda koja ne ostavlja posljedice, ali s njom treba postupati pažljivo jer je najčešće puna zagađenog stranog sadržaja.
 • Nakon povrede iz rane ističu: tkivna tekućina, limfa i ponekad krv ako su oštećene kapilare u resicama kožice-korijuma.
 • Izlivena tkućina brzo se osuši i s oštećenim stanicama epiderme formira čvrstu, žućkastu ili crvenkasto smeđu koricu - krastu (lat. crusta).
 • Kao reakcija na povredu dolazi i do „priljeva“ leukocita koji se mogu pridružiti krasti.
 • Nakon 7 do 14 dana počinje proliferacija epitela s rubova očuvanog epiderma, koji prvo pokriva defekt u jednom sloju stanica, kako bi se nakon nekoliko tjedana formirala cijela epiderma.[4]

Značaj abrazija kože u sudskoj medicini

[uredi | uredi kôd]

Abrazije su jako značajne u sudskoj medicini jer svojim izgledom mogu upućivati na vrstu oruđa kojim su nanesene, a mogu i odati tragove automobila kod prometnih nesreća (kotača, blatobrana...).

Terapija

[uredi | uredi kôd]
Za više informacija pogledajte Rana
 • Svu prljavštinu, nečistoće i druge primjese (ulja, masnoću, čađu.) treba ukloniti iz rane obilnim ispiranjem mlakom vodom uz upotrebu medicinskog (baktericidnog) sapuna, a prema potrebi strani sadržaj ukloniti i mekom sterilnom četkicom. Ako je obrada oguljotine bolna, može se primijeniti neki od lokalnih anestetika (kao što su lidokain ili benzokain).
 • Rana se zatim pere sterilnom fiziološkom otopinom (0,9% NaCl), a zatim i nekim dezinficijensom (Oktanisept, Rivanol, Asepsol).
 • Preko rane stavlja se vazalinska gaza ili sterilna poveska (gaza, prvi zavoj...) i fiksira zavojem.[4][5]
 • Ako se radi o većem broju abrazija ili su one na velikoj površini prema potrebi se propisuju analgetici, a kod masovnog zagađenja i lokalni, oralni ili parenteralni antibiotici.

Proces ozdravljenja

[uredi | uredi kôd]

Slike ispod prikazuju proces ozdravljenja abrazije na dlanu nakon okliznuća na beton.

Također pogledajte

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
 1. Ćeremilac А. Patologija mehaničkih povreda, Medicinska knjiga, Beograd - Zagreb, 1973.
 2. (engl.) Example of use of "carpet burn" in news media: Brady: The Greatest Gift, One Year LaterArhivirana inačica izvorne stranice od 31. siječnja 2009. (Wayback Machine), Daily Herald, 26. prosinca 2008.
 3. (engl.) Medical dictionary: excoriation, pristupljeno 30. svibnja 2010.
 4. a b (engl.) Liječenje ranaArhivirana inačica izvorne stranice od 22. veljače 2007. (Wayback Machine), consilium-medicum.com, srpanj 2009.
 5. Liječenje rana, rozi-step.hr

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Slike rana
    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!