Aburrá

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dolina Aburra, u njoj se danas nalaze gradovi Barbosa, Bello, Caldas, Copacabana, Envigado, Girardota, Itagüí, La Estrella, Medellín i Sabaneta.

Aburrae (Avurrá), indijansko pleme jezične porodice Chibchan srodno grupama Jamundies, Liles, Timbas, Yamesies i Yolo. Aburrá su u 16. stoljeću nastanjeni u blizini današnjeg Medellína u Kolumbiji, između rijeka Magdalena i Cauca, provincija Antioquia, .

Dolina Valle de Aburrá u kojoj su oni živjeli naseljena je najmanje 10.000 godina. Otkrio ju je Jorge Robledo koji je 1541. živio u obližnjem gradu Heliconia, te je poslao Jeronima Luisa Tejela (Jeronimo Luis Tejelo) da je istraži. Dolina je po tadašnjoj procjeni imala oko 3.000 stanovnika, a domoroci su se zvali Aburra. Njihova ratobornost i nedostatak zlata, obeshrabrili su Španjolce da se u njoj nasele sve do 1574. Prema izvještajima Aburre su bili obrađivači tla koji su sadili kukuruz, crveni grah i pamuk, izrađivali tekstil i uzgajali malene zečeve, zamorce i pse[1].

Sa plemenima Nutabe, Urezo, Tahamí i Yamicí kulturno su najsrodniji i pripadaju istom kulturnom području. To su plemena koja su živjela u velikim kućama, gradili široke ulici. Aburre osim toga imali i akvadukte za vodu i koristili sol u prehrani[2].

Godine 1616., Francisco Herrera y Campuzano osnovati će na mjestu današnjeg grada Medellína naselje San Lorenzo de Aburrá ("Poblado de San Lorenzo"). Indijanci što su tamo živjeli uskoro su nestali.

Vidi i[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Lo Que Se Da No Se Pierde