Acetanilid

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Acetanilid
C8H9NO
Acetanilid.svg
Acetanilide Ball and Stick.png
IUPAC nomenklatura N-feniletanamid
Ostala imena acetanil, acetanilid, antifebrin
Identifikacijski brojevi
CAS broj 103-84-4
EC registarski broj 203-150-7
UN broj
RTECS broj AD7350000
Osnovna svojstva
Molarna masa 135.166 g·mol−1
Izgled kruti pahuljasti prah bez mirisa
Gustoća

1,219 g·cm−3

Talište 386 K 113 °C
Vrelište 377 K 304 °C
Tlak para

2 Pa (20 °C)

Topljivost u vodi

<0.56 g/100 mL (25 °C)
topljiv u etanolu, dietil-eteru, acetonu, benzenu

Dipolni moment

2,71 D

Struktura
Sigurnosne upute
Znakovi opasnosti
Nepoznati znak opasnosti
nepoznat znak opasnosti
SI-sustav mjernih jedinica korišten je gdje kod je to moguće. Ukoliko nije drugačije naznačeno, upisane vrijednosti izmjerene su pri standardnim uvjetima.
Portal:Kemija

Acetanilid je čvrsta kemijska kristalna tvar bezbojne do bijele boje bez mirisa.[1] Poznat je i kao N-fenilacetamid, acetanil ili acetanilid, a ranije je bio poznat pod zaštitnim imenom Antifebrin.

Dobivanje i svojstva[uredi VE | uredi]

Acetanilid se može proizvesti reakcijom u kojoj sudjeluju acetanhidrid i anilin:

Dobivanje acetanilida je bio tradicionalni eksperiment u uvodnim laboratorijskim predavanjima za organsku kemiju[2], ali sada je široko zamijenjen pripremom ili paracetamola ili aspirina, koji oboje podučavaju iste praktične tehnike (posebno rekristaliziranje proizvoda), ali koji izbjegavaju upotrebu anilina (sumnjivog karcinogena (kancerogena)).

Acetanilid je slabo topljiv u vodi i stabilan je u većini uvjeta. Čisti kristali su pločasti i bezbojni do bijele boje.

Primjena[uredi VE | uredi]

Acetanilid se koristi kao inhibitor raspadanja vodikovog peroksida i koristi se za stabilizaciju lakova za estere celuloze. Također je pronašao uporabu u posredovanju u sintezi gumenih akceleratora, bojama i intermedijarnim bojama i sinteti kamfora. Acetanilid se koristi za proizvodnju 4-acetamidobenzenzensulfonil klorida, ključnog intermedijara u proizvodnji sulfa lijekova. Također je prekursor u sintezi penicilina i drugih lijekova.

U 19. stoljeću acetanilid je bio jedan od velikog broja spojeva koji su korišteni kao eksperimentalni fotografski programeri.

Služio je kao lijek (antifebrin); danas je zamijenjen manje otrovnim analgeticima.[3]


P chemistry.svg Nedovršeni članak Acetanilid koji govori o kemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Dr. Ljubiša Grlić [1988.]. “1”, Milan Mirić MALI KEMIJSKI LEKSIKON pristupljeno {{subst:TRENUTAČNIDAN}}. {{subst:TRENUTAČNIMJESECIME}} {{subst:TRENUTAČNAGODINA}}. “Acetanilid je čvrsta kemijska kristalna tvar bezbojne do bijele boje bez mirisa,” ISBN 86-349-0119-x nevaljani ISBN
  2. The Department of Chemistry UWI, Jamaica. The preparation of acetanilide from aniline (engleski)
  3. Dr. Ljubiša Grlić [1988.]. “1”, Milan Mirić MALI KEMIJSKI LEKSIKON pristupljeno {{subst:TRENUTAČNIDAN}}. {{subst:TRENUTAČNIMJESECIME}} {{subst:TRENUTAČNAGODINA}}. “Služio je kao lijek (antifebrin); danas je zamijenjen manje otrovnim analgeticima,” ISBN 86-349-0119-x nevaljani ISBN