Adaks antilopa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Addax nasomaculatus)
Adaks antilopa
Status zaštite

'Status zaštite: Kritično
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Cetartiodactyla
Porodica:Bovidae
Rod:Addax
Laurillard, 1841
Vrsta:A. nasomaculatus'
Dvojno ime
Addax nasomaculatus
(de Blainville, 1816)
Baze podataka

Adaks antilopa ili adaks (lat. Addax nasomaculatus) vrsta je afričke antilope. Krajnje je ugrožena i u velikoj opasnosti od izumiranja.[1] Prisutna je u sljedećim državama: Mauritanija, Čad i Niger. Adaks se smatra izumrlim u Libiji, Alžiru, Egiptu, Sudanu, Maroku i Zapadnoj Sahari.[1] Vrsta je reintroducirana u Maroko i Tunis. Staništa vrste su planine, ekosustavi niskih trava, šumski ekosustavi i pustinje.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Adaks antilopa je zdepasta izgleda s kratkim nogama i zavijenim rogovima. Može narasti do visine od 115 cm i težiti oko 95-105 kg. Za vrijeme ljeta krzno joj je bijele boje, a za vrijeme zime tamnije sive boje. Na nogama ima široke papke koji sprječavaju propadanje u pijesak i olakšavaju duga putovanja.[2] Spavajući danju i zadržavanjem u sjeni lakše podnosi pustinjske vrućine. Vrsta je poznata po dugom preživljavanju bez da pije vodu jer jako dobro iskorištava vlagu iz biljaka. Živi u krdima od oko 20 jedinki i prelazi velike udaljenosti u potrazi za hranom ili zaklonom. Na čelu je uvijek dominantan mužjak.

Ugroženost[uredi | uredi kôd]

U svijetu postoji svega oko 500 adaks antilopa u divljini i nekoliko desetina zoološkim vrtovima. Adaks je najviše uništen od strane ljudi, a postali su lovina zbog mesa i skupe kože. Najviše su stradale u Drugom svjetskom ratu[3] kada su bile osnovna hrana za vojsku.

Izvori[uredi | uredi kôd]