Adolf Eichmann

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karl Adolf Eichmann
Adolf Eichmann at Trial1961.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 19. ožujka 1906.
Mjesto rođenja Solingen, Njemačka
Datum smrti 31. svibnja 1962.
Mjesto smrti Ramla, Izrael
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Karl Adolf Eichmann
Supruga Veronica Liebl
Opis vojnoga službovanja
Čin SS Obersturmbannführer
Ratovi Drugi svjetski rat

Karl Adolf Eichmann (Solingen, 19. ožujka 1906. – Ramla, 31. svibnja 1962.), njemački ratni zločinac.

Životopis[uredi VE | uredi]

Od 1933. godine bio je SS-ovski dužnosnik, a od 1939. godine šef odjela IV B 4, sa zadatkom provođenja totalnog uništenja Židova u cijeloj okupiranoj Europi. Jedan je od glavnih organizatora i izvršitelja ovog genocida, u kojem je oko 6 milijuna muškaraca, žena i djece strijeljano, obješeno ili masovno otrovano u plinskim komorama. Oko 400.000 Židova poslano je u plinske komore po izravnoj Eichmannovoj zapovjedi.

Hvalio se da je poubijao pet miljuna Židova. On je kreirao politiku „konačnog rješenja” tzv. židovskog pitanja. Otac je i glavni izvršitelj strahota Holokausta. Studirao je židovstvo, istodobno postajući antisemit.

Imao je četiri sina. Godine 1945. pobjegao je iz Njemačke, jer Amerikanci nisu shvatili da se pod imenom Otto Eckmann krije Eichmann. Poslije Drugog svjetskog rata krio se većinom u Argentini. Iako je živio pod drugim imenom, uhvatili su ga 1960. godine pripadnici izraelske tajne službe Mossad. Na suđenju u Jeruzalemu osuđen je na smrt i obješen.

Kremiran je, ali mu je pepeo prosut po Sredozemlju daleko od obala kako niti jedna država ne bi mogla biti počivalište ovom zločincu. Prije vješanja, popio je pola boce Carmela, vrste suhog izraelskog vina. Nije pojeo zadnji obrok.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Adolf Eichmann

Mrežna sjedišta[uredi VE | uredi]