Agencijsko novinarstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Novinari Reutersa u Bonnu 1998. godine.

Agencijsko novinarstvo (engl. agency journalism / reporting ) oblik je novinarstva koji se ostvaruje putem agencija koje služe za prijenos vijesti u novine, časopise, radijske i televizijske odašiljače.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Agencije se javljaju sredinom 19. stoljeća kao novinarski servisi. Prve novinarske agencije su bile Havas i Reuter. Nakon pojave radijskog i televizijskog novinarstva, agencijsko se novinarstvo razvija u svakoj zemlji.

Agencije i novinari[uredi | uredi kôd]

Agencije su uključene u mrežu svjetske razmjene vijesti i u uz pretplatu svakoga člana dobivaju "in continuo" sve svjetske vijesti. Nacionalne novinske agencije puštaju vlastite informacije u svjetsku mrežu. Agencije se bave žanrom vijesti koje moraju biti objektivne i kratke. U agencijskom je novinarstvu najvažnije načelo navođenje pouzdanog izvora informacije, kratak opis događaja i brza distribucija informacije diljem svijeta. Agencijski su novinari istraživači. Glavni zadatak im je otkriti vijest koja se kao roba za dalju uporabu i doradu rabi u svim glasilima u svijetu. Agencijske su vijesti po formi standardna vijest koja ima svih pet elemenata (5W).

HINA[uredi | uredi kôd]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Hrvatska izvještajna novinska agencija

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) osnovana je 1990. godine. Prva je vijest emitirana 17. kolovoza 1990. godine. Hina je jedna od najvećih novinarskih agencija na Balkanu. HINA djeluje u sedam specijaliziranih redakcija :

 1. Unutrašnjopolitička redakcija
 2. Vanjskopolitička redakcija
 3. Gospodarska redakcija
 4. Športska organizacija
 5. Engleski servis
 6. Redakcija dnevnog pregleda događaja
 7. Fotografska agencija

Cjelokupnu djelatnost Hine regulira Zakon o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji,[1] koji je donio Sabor Republike Hrvatske 26. srpnja 1990. godine.[2]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2001_11_96_1612.html Zakon o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji] (pristupljeno 23. svibnja 2013.)
 2. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1990_07_31_614.html Ukaz o proglašenju Zakona o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji] (pristupljeno 23. svibnja 2013.)

Literatura[uredi | uredi kôd]

 • Stjepan Malović: Osnove novinarstva, Zagreb: Golden marketing - Tehnička knjiga, 2005.
 • Stjepan Malović, RICCHIARDI, Sherry: Uvod u novinarstvo, Izvori, Zagreb, 1996.
 • Marko Sapunar: Osnove znanosti o novinarstvu, Vlastita naklada autora, IV. izdanje, Zagreb, 2004.