Agnes Sime Baxter

Izvor: Wikipedija
Agnes Sime Baxter
Agnes-sime-baxter.jpg
Rođenje 18. ožujka 1870.
Halifax, Nova Scotia, Kanada
Smrt 9. ožujka 1917.
Columbia, Missouri
Državljanstvo Kanada
Polje matematika
Alma mater Sveučilište Dalhousie
Portal o životopisima

Agnes Sime Baxter (Hill) (18. ožujka 1870.9. ožujka 1917.) bila je Kanadska matematičarka. Studirala je na Sveučilištu Dalhousie, gdje je 1891. godine dobila titulu BA, a 1892. i MA (Master of Arts). Titulu Ph.D.(doktorat filozofije) dodijelilo joj je Sveučilište Cornell 1895. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Agnes Sime Baxter rođena je 18. ožujka 1870. godine, u Halifaxu, Nova Scotia. Njena obitelj emigrirala je iz Škotske u Kanadu. Njen otac, Robert Baxter, upravljao je tvrtkom Halifax Gas Light Co. koju je vodio prije preseljenja u Novu Scotiu.

Agnes se upisala na sveučilište Dalhousie 1887. godine. Njeni glavni predmeti na studiju su bili matematika i matematičke fizika. Unatoč nedostatku stipendija za žene u ovim područjima, Baxter je dobila BA diplomu 1891. godine i time postala prva žena na tom sveučilištu s tim priznanjem.

Od 1892. do 1894., dobila je stipendiju na sveučilištu Cornell u New Yorku. Po završetku teze, On Abelian integrals, a resume of Neumann's 'Abelsche Integrele' with comments and applications postala je druga Kanadska žena i četvrta sjeverno-američka žena koja je dobila doktorat filozofije u matematici. Njezini zapisi su objavljeni 1894. godine.

Preminula je nakon dugotrajne bolesti u gradu Columbia, Missouri, u svojoj 46. godini.