Ain't No Sunshine

Izvor: Wikipedija
“Ain't No Sunshine”
Izvođač Bill Withers
Album Just as I Am
Snimanje 1971.
Žanr Soul, R&B, blues
Trajanje 2:04
Izdavač Sussex Records
Tekstopisac Bill Withers
Producent(i) Booker T. Jones
Mjesto na albumu
  "Ain't No Sunshine" ""Grandma's Hands" (B2)"
  (1971.) (1972.)

"Ain't No Sunshine" pjesma je američkog pjevača i tekstopisca Billa Withersa s njegovog albuma Just as I Am objavljenog 1971. Producent pjesme bio je Booker T. Jones a objavljena je s pjesmom Harlem na B-strani. Withers pjeva i svira gitaru a na snimanju su sudjelovali Donald "Duck" Dunn na bas-gitari i Al Jackson, Jr. na bubnjevima. Pjesma je ubrzo postala veliki hit i popela se na treće mjesto Billboardove ljestvice.

Pjesma se može čuti i u filmu Notting Hill s Hughom Grantom i Juliom Roberts u glavnim ulogama.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Withersa je nadahnuo film redatelja Blakea Edwardsa Days of Wine and Roses iz 1962. da napiše pjesmu. U filmu su igrali Lee Remick i Jack Lemmon i njihove uloge su bile inspiracija za pjesmu.

U trećoj strofi se ponavlja riječ "I know" puno puta. Whiters je pvo mislio napisati više teksta u toj strofi, ali drugi glazbenici su ga odgovorili od toga tako da je ostavio tekst kao što je bio.

Pjesma je prvo objavljena na B-strani uz pjesmu Harlem, no kada je pjesma Ain't No Sunshine puštana na radiju, odmah je postala hit.

Cover-inačice[uredi | uredi kôd]

Tijekom godina pjesma je bila vrlo popularna među drugim pjevačima i veliki dio njih je napravio vlastitu inačicu pjesme Ain't No Sunshine, a postoji najmanje 144 poznate obrade pjesme. Na listi ispod je nekoliko sastava i pjevača koji su obradili pjesmu.