Akash-NG

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Akash - Nova generacija (IAST: Ākāśa "Nebo") skraćeno kao Akash-NG je mobilni obrambeni sustav zemlja-zrak raketa srednjeg dometa koji je razvila Organizacija za obrambena istraživanja i razvoj (DRDO), a proizvodi Bharat Dynamics Limited (BDL ) i Bharat Electronics (BEL).

DRDO je 25. siječnja 2021. izveo uspješno prvo lansiranje projektila Akash-NG (nove generacije) s Integriranog ispitnog poligona kod obale Odishe.

Ovaj je projektil nasljednik serije projektila Akash i Akash-1S s poboljšanjima kao što su raketni motor s dvostrukim impulsom, kanisterizirani lanser i AESA višenamjenski radar za ciljanje kako bi se povećala vjerojatnost ubijanja s manjim zemaljskim operacijama i logističkim otiskom.[1]

Projektil koristi aktivni radarski tragač Ku-pojasa koji je javnosti predstavljen tijekom Aero India 2021.

Razvoj i opis[uredi | uredi kôd]

Razvoj Akash-NG (nove generacije) odobren je u rujnu 2016. uz financiranje od 72 milijuna američkih dolara. Akash-NG će imati poboljšano vrijeme reakcije i višu razinu zaštite od napada zasićenja. Drugi stupanj koristit će dvopulsni čvrsti raketni motor koji je lakši umjesto čvrstog ramjet motora prisutnog u ranijim projektilima Akash i Akash-1S kako bi se povećao ukupni domet sa sadašnjih 40 km (25 milja) na 70 km (43 mi) dok također smanjuje težinu platforme i otisak lansirne platforme, aktivni elektronički skenirani višenamjenski radar (MFR) i optički blizinski upaljač poboljšat će učinkovitost projektila protiv ciljeva s malim radarskim presjekom.[2] [3]

Testiranje[uredi | uredi kôd]

  • 1. test : Organizacija za obrambeno istraživanje i razvoj uspješno je provela prvo testiranje projektila 25. siječnja 2021. iz lansirnog kompleksa - III na integriranom ispitnom poligonu u blizini Chandipura, Odisha oko 14:30 protiv elektronske mete.
  • 2. test : Organizacija za obrambeno istraživanje i razvoj i Indijske zračne snage uspješno su izvele 2. test projektila 21. srpnja 2021. iz lansirnog kompleksa - III na integriranom ispitnom poligonu u blizini Chandipura, Odisha oko 12:45 protiv elektronske mete.
  • 3. test : Organizacija za obrambena istraživanja i razvoj uspješno je testirala protuzračni obrambeni sustav rakete zemlja-zrak Akash-NG u blizini obale Odishe u Balasoreu u 11:45 IST 23. srpnja 2021. Test je proveden usred loših vremenskih uvjeta, čime je dokazana sposobnost oružanog sustava u svim vremenskim uvjetima. Ispitivanje leta potvrdilo je funkcioniranje kompletnog oružanog sustava koji se sastoji od projektila s domaćim razvijenim RF tragačem, lanserom, višenamjenskim radarom i sustavom upravljanja, kontrole i komunikacije.[4]

Reference[uredi | uredi kôd]

  1. Successful Maiden Test Launch of Akash-NG Missile. pib.gov.in. Ministry of Defence, Government of India. Pristupljeno 27. siječnja 2021.
  2. DRDO Projects. Ministry of Defence. 3. veljače 2017. Pristupljeno 28. listopada 2019. – preko Press Information Bureau
  3. SV, Vikas. 4. prosinca 2018. Next generation Akash-NG to add new diamension to India's air defence capabilities. oneindia (engleski). Pristupljeno 17. studenoga 2019.
  4. DRDO conducts successful flight test of Akash-NG. PIB India. Pristupljeno 23. srpnja 2021.