Akropolis Reli

Izvor: Wikipedija

Akropolis Reli Grčka (službeno engl: BP Ultimate Acropolis Rally of Greece) je natjecanje u reli utrkama koje se održava u sklopu Svjetskog prvenstva u reliju u ljeti na prašnjavim, grubim, i kamenitim planinama po najvećoj vrućini grčkog ljeta u okolici Atene. Vrhunac natjecanja je etapa koja se odvija na Olimpijskom stadionu u Ateni. Reli je poznat po iznimnoj zahtjevnosti za vozača i za automobil. 2005.g. proglašen je relijem godine.

Općenito[uredi | uredi kôd]

Akropolis reli održava se 51. godinu (2006.g.) u organizaciji grčkog automobilističkog saveza (ELPA). Mnogi poznati vozači pobjeđivali su na ovoj utrci (Walter Röhrl, Björn Waldegård, Ari Vatanen, Stig Blomqvist, Juha Kankkunen, Carlos Sainz, i drugi).

Reli je poznat kao jedan od najtežih u prvenstvu zbog mješavine kamenih planinskih staza, prašine i užasne vrućine. Automobili se za ovu utrku pripremaju posebno čvrsti kako bi uspjeli izdržati brze i kamenom prekrivene etape. Vozači i suvozači se moraju uz teren boriti i s visokom temperaturom koja je kokpitu često oko 50 °C. 2005.g., uvedena je nova etapa unutar Olimpijskog stadiona u Ateni.

Pobjednici[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Akropolis Reli