Akropolis reli

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Akropolis Reli)
Detalj s relija 1980. godine

Akropolis reli Grčka (službeno engl: BP Ultimate Acropolis Rally of Greece) je natjecanje u reli utrkama koje se održava u sklopu Svjetskog prvenstva u reliju u ljeti na prašnjavim, grubim, i kamenitim planinama po najvećoj vrućini grčkog ljeta u okolici Atene. Vrhunac natjecanja je etapa koja se odvija na Olimpijskom stadionu u Ateni. Reli je poznat po iznimnoj zahtjevnosti za vozača i za automobil. Godine 2005. proglašen je relijem godine.

Općenito[uredi | uredi kôd]

Akropolis reli održava od 1951. u organizaciji Grčkog automobilističkog saveza (ELPA). Mnogi poznati vozači pobjeđivali su na ovoj utrci (Walter Röhrl, Björn Waldegård, Ari Vatanen, Stig Blomqvist, Juha Kankkunen, Carlos Sainz, i drugi).

Reli je poznat kao jedan od najtežih u prvenstvu zbog mješavine kamenih planinskih staza, prašine i vrućine. Automobili se za ovu utrku pripremaju posebno čvrsti kako bi uspjeli izdržati brze i kamenom prekrivene etape. Vozači i suvozači se moraju uz teren boriti i s visokom temperaturom koja je kokpitu često oko 50 °C. Godine 2005. uvedena je nova etapa unutar Olimpijskog stadiona u Ateni.

Pobjednici[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Akropolis reli