Koordinate: 52°58′14″N 3°05′16″W / 52.97053°N 3.08783°W / 52.97053; -3.08783

Akvedukt Pontcysyllte

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Akvedukt Pontcysyllte
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Akvedukt Pontcysyllte
Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo


Akvedukt Pontcysyllte na karti Ujedinjena Kraljevina
Akvedukt Pontcysyllte
Akvedukt Pontcysyllte
Lokacija akvedukta Pontcysyllte u Ujedinjenom Kraljevstvu
Godina uvrštenja: 2009. (33. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1303 UNESCO

Akvedukt Pontcysyllte (velški: Traphont Ddŵr Pontcysyllte ili Pont y Cysyllte) je plovni akvedukt na kojemu se nalazi 18 km dug kanal Llangollen preko doline rijeke Dee, između sela Trevor i Froncysyllte u Wrexhamu, sjeverozapadni Wales. Njegovo ime na velškom znači "Most spoja", a kada je dovršen, 1805. god., bio je najduži i najviši akvedukt u Ujedinjenom Kraljevstvu. God. 2009., upisan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao inovativno i monumentalno djelo inženjerstva koji svjedoči o iznimnom napretku u dizajnu i konstrukciji umjetnih kanala koncem 18. i početkom 19. st. kao jednom od preduvjeta industrijske revolucije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Akvedukt su izgradili inženjer mostogradnje Thomas Telford i inženjer za kanale William Jessop, usprkos velikom nepovjerenju javnosti da mogu uspjeti premostiti ovaj nepoćudan krajolik koristeći nesvakidašnje i dotada nekorištene materijale. Prije toga Telford je isprobao ovu tehniku samo jednom, na kanalu Longdon-on-Tern na kanalu Shrewsbury, koji je odavno napušten. Dana 26. studenog 1805., kanal je nakon otvoren nakon 10 godina izgradnje i troškova od 47.000 £, što bi danas iznosilo oko 2,930.000 £. Nakon završetka prepoznan je kao inovativan inženjerski sklop koji je inspirirao mnoge slične projekte širom svijeta.

Odlike[uredi | uredi kôd]

Akvedukt je dug 307, širok 3,4 i dubok 1,6 metara. Čine ga metalni lukovi raspona 16 m, na vitkim stubovima od opeke, ukupne visine od 38 metara. U izgradnji je korišteno kovano i lijevano željezo što je omogućilo lagane i čvrste lukove, čime je akvadukt dobio monumentalan, ali i elegantan izgled. Željezne ploče na vrhu su izlivene u obliku klasične kamene gradnje (francuski: voussoir).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Akvedukt Pontcysyllte