Akvila i Priscila

Izvor: Wikipedija
Sveti Akvila i Priscila
Bakrorez koji prikazuje boravak apostola Pavla u kući Akvile i Priske.
Bakrorez koji prikazuje boravak apostola Pavla u kući Akvile i Priske.
Spomendan 8. srpnja
Portal o kršćanstvu

Sveti Akvila i Priscila (Priska) kršćanski su sveci i bračni par židovskog porijekla. Bili su suradnici apostola Pavla.

Akvila je potjecao iz sjeverne Anatolije, dok je Priscila bila Židovka podrijetlom iz Rima. Doselili su se u Korint zbog odluke cara Klaudija da iz Rima protjera Židove, jer su, prema zapisima rimskog povjesničara Svetonija, "uzrokovali nerede zbog nekog Kresta", kako nepreciznim izričajem označuje Isusa Krista. U Korintu ih početkom pedesetih godina 1. stoljeća nalazi apostol Pavao. Ondje im se pridružio jer su se bavili istim zanatom izrade šatora ili zastora za domaću uporabu, a bio je primljen i u njihovu kuću.

Kasnije su se preselili u Malu Aziju, u Efez. Ondje su podučavali kršćanstvu aleksandrijskoga Židova Apolona. Također, u njihovoj kući odvijala su se kršćanska liturgijska slavlja. Apostol Pavao u svojoj Prvoj poslanici Korinćanima, uz svoje osobne pozdrave upućuje im i pozdrave što ih šalju "Akvila i Priska zajedno s Crkvom u njihovu domu" (1 Kor 16,19).

Naposljetku su se vratili u Rim gdje su nastavili evangelizacijsku i misionarsku službu. Pavao im, u Poslanici Rimljanima, upućuje ovakav pozdrav: "Pozdravite Prisku i Akvilu, suradnike moje u Kristu Isusu. Oni su za moj život podmetnuli svoj vrat; zahvaljujem im ne samo ja nego i sve Crkve pogana. Pozdravite i Crkvu u njihovoj kući" (Rim 16,3-5).

Prema kršćanskoj predaji umrli su mučeničkom smrću.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Akvila i Priscila