Albanska fašistička stranka

Izvor: Wikipedija
Zastava Albanije kao talijanski protektorat koja je korištena u fašističkoj vladi
Dio političke serije o temi
Fašizam

Definicije
Definicije fašizma


Ideologije nastale od fašizma
Talijanski fašizam
Nacizam
Neofašizam
Reksizam
Falangizam
Četnici
Ljotićevci
Ustaše
Klerički fašizam
Austrofašizam
Kriptofašizam
Japanski fašizam
Grčki fašizam
Brazilski integralizam
Željezna garda


Fašističke političke stranke i pokreti
Fašizam kao međunarodni fenomen

Popis fašističkih pokreta po državi

Fašizam u povijesti
Fascio
Marš na Rim
Treći Reich
Talijanska Socijalna Republika
Četvrtokolovoški režim


Relevantni popisi
Popis fašista


Povezani članci
Adolf Hitler
Antifašizam
Benito Mussolini
Crne brigade
Crnokošuljaši
Klasna kolaboracija
Kosrporatizam
Ekonomija fašizma
Fašizam i ideologija
Fašistički simbolizam
Fašistička retorika ujedinjenja
Veliko fašističko vijeće
Rimski pozdrav
Nacionalni boljševizam
Nacionalni sindikalizam
Neofašizam
Neonacizam
Socijalni fašizam
Treća pozicija

 v • u 

Albanska fašistička stranka (albanski: Partia Fashiste e Shqipërisë - PFSh) bila je fašistički pokret koji je držao vlast u Albaniji od 1939. kada je Albaniju osvojila Italija, do 1943., kada se Italija predala Saveznicima. Poslije, Albanija je pala pod okupaciju Njemačke, a Albanska fašistička stranka (AFS) je zamijenjena Albanskom nacističkom strankom.

AFS je bio grana PNF-a (PNF) s Mussolinijem na čelu, a imala je i svoju paravojnu organizaciju - Crnokošuljaše. AFS nikada nije bila masovni pokret, a u svibnju 1940. imala je 13 500 pripadnika, međutim, kada je AFS bio na vlasti, stranka je realizirala ideju Velike Albanije, šireći granice Albanije na današnji Epirus i Kosovo. Upletena je i u antisemitizam, zabranjujući albanskim židovima da se učlane u stranku (dok je muslimanima to bilo dopušteno), te su Židovi bili zbačeni iz nekih profesija kao što je obrazovanje; budući komunistički vođa Enver Hoxha također je izgubio posao nastavnika jer se odbio učlaniti u AFS.

Stranku je osnovao Tefik Mborja, albanski kolaborator i prijatelj talijanskog ministra vanjskog poslova, Galeazza Ciana. Početkom 1943. godine, Maliq Bej Bushati, anti-monarhistički nacionalist, reorganizirao je AFS kao Čuvare Velike Albanije i radio je na udaljavanju Albanije od Italije, skidajući fašističke simbole s albanske zastave postavljenih na obje strane dvoglavog albanskog orla i izjašnjavajući se za albansku autonomiju. Međutim, pad Italije nije donio nezavisnost Albaniji, nego je Albanija dospjela u okupacijsku zonu Njemačke, i tako se mijenja političko stanje u Albaniji.

Pred njemačko preuzimanje, SD-ov vođa Ernst Kaltenbrunner reorganizirao je Čuvare Velike Albanije u Albansku nacističku stranku, koja je formalno imala kontrolu nad Albanijom. Njemačka kontrola u Albaniji imala je veći neuspjeh nego u drugim državama; Albanska nacistička stranka nije provodila masovna ubijanja židova i deportacije, dok albanski dobrovoljci jesu, tj. pripadnici SS-ove divizije 21. oružane gorske divizije SS-a "Skanderbeg".

Nakon pada Trećeg Reicha, Albanijom se proširio građanski rat; neki članovi Albanske nacističke stranke borili su se protiv komunista, u Albaniji i na Kosovu, a borbe su završene 1951. godine.

Tajnici Albanske fašističke stranke[uredi | uredi kôd]

Tajnici Čuvara Velike Albanije[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]