Alejandro Amenábar

Izvor: Wikipedija
Alejandro Amenábar
Alejandro Amenábar
Rodno ime Alejandro Fernando Amenábar Cantos
Rođenje 31. ožujka 1972., Santiago, Čile
Zanimanje redatelj, scenarist, skladatelj
Godine rada 1992. -
Službena stranica
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Alejandro Fernando Amenábar Cantos (Santiago, Čile, 31. ožujka 1972.), španjolski filmski redatelj, scenarist i skladatelj filmske glazbe. Smatra se jednim od najznačajnijih španjolskih redatelja današnjice. Dobitnik je Oscara za najbolji strani film i deveterostruki osvajač nagrade Goya.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Amenábar je rođen u Santiago, Čile od majke Španjolke i oca Čileanca. U prvoj godini života obitelj mu se seli u Španjolsku. Odrastao je u Madridu, gdje je upisao fakultet informacijskih znanosti na Universidad Complutense de Madrid. Odustao je od studija kako bi se posvetio filmskoj režiji.

Za svoj prvi film Himenóptero napisao je scenarij, skladao glazbu, režirao i glumio.

Pozornost privlači svojim cjelovečernjim prvijencem Referat (1996.), s kojim osvaja nagradu Goya za najbolji scenarij i redatelja debitanta.

Za film Život je more dobio je Specijalnu nagradu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu, 2004. godine. Za isti je film je u veljači 2005. dobio Oscara za najbolji strani film.

2009., završio je snimanje povijesnog spektakla Agora. Radnja filma odvija se u Egiptu pod Rimskom upravom i zasnovana je na životu filozofkinje i matematičarke Hipatije iz Aleksandrije.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Kao redatelj[uredi | uredi kôd]

Godina Film Komentar
1992. Himenóptero Kratki film
1995. Luna Kratki film
1996. Referat
1997. Otvori oči
2001. Uljezi
2004. Život je more
2009. Agora

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]