Alexander von Linsingen

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Alexander von Linsingen
Linsingen.gif
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 10. veljače 1850.
Mjesto rođenja Hildesheim, Pruska
Datum smrti 5. lipnja 1935.
Mjesto smrti Hannover, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Alexander Adolf August
Karl von Linsingen
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1868.-1918.
Čin General-pukovnik
Ratovi Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Prva bitka kod Ypresa
Karpatske operacije
Brusilovljeva ofenziva
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao Južna armija
Armija Bug
Odlikovanja Pour le Mérite

Alexander Adolf August Karl von Linsingen (Hildesheim, 10. veljače 1850. - Hannover, 5. lipnja 1935.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s II. korpusom, te Južnom armijom i Armijom Bug na Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Alexander von Linsingen rođen je 10. veljače 1850. u Hildesheimu. U prusku vojsku stupio je 1868. godine, te je s činom poručnika sudjelovao u Prusko-francuskom ratu. Nakon završetka rata brzo napreduje u vojnoj hijerarhiji čemu je djelomice zaslužan i njegov mentor Erich von Falkenhayn, kasniji pruski ministar rata i načelnik Glavnog stožera. Linsingen je čin pukovnika dostigao 1897. godine, general bojnikom je postao 1901. godine, dok je 1905. godine promaknut u čin general poručnika kada je postao i zapovjednikom II. korpusa smještenog u Stettinu. Na čelu II. korpusa dočekao je i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata Linsingenov II. korpus bio je u sastavu 1. armije kojom je zapovijedao Alexander von Kluck. Zapovijedajući II. korpusom Linsingen je sudjelovao u njemačkom prodoru kroz Belgiju, te u Prvoj bitci na Marni. Nakon toga II. korpus je premješen u sastav 6. armije bavarskog princa Rupprechta, te Linsingen sudjeluje u Prvoj bitci kod Ypresa.

Ubrzo nakon toga II. korpus je premješten na Istočno bojište. U siječnju 1915. od II. korpusa formirana je Južna armija, te je Linsingen postao njezinim zapovjednikom. U operacijama u Karpatima u svibnju 1915. Linsingen je uspio suzbiti rusku 8. armiju generala Brusilova, prisiliti je na povlačenje na rijeke Dnjestar i Prut, te zarobiti 60.000 ruskih vojnika. Za navedeni uspjeh odlikovan je 14. svibnja 1915. ordenom Pour le Mérite.

U srpnju 1915. Linsingen postaje zapovjednikom Armije Bug koja je nastala od jedinica Južne armije, da bi u rujnu 1915. postao zapovjednikom Grupe armija Linsingen u čijem sastavu je bila Armija Bug kojom je i dalje zapovijedao, te austrougarska 4. armija. Linsingenova grupa armija pretrpjela je teške gubitke u Brusilovljevoj ofenzivi u kojoj je austrougarska 4. armija gotovo u potpunosti uništena. Međutim, Linsingen je nakon poraza i povlačenja uspio pregrupirati snage, te zaustaviti rusku ofenzivu u Bitci kod Kovela.

Nakon Brest-Litovskog mira Grupa armija Linsingen je rasformirana. Linsingen je u travnju 1918. promaknut u general-pukovnika, da bi u lipnju posao vojnim guvernerom Berlina na kojem mjestu je suzbijao revolucionarna kretanja koja su se počela pojavljivati. Međutim, vidjevši da neće spriječiti revoluciju Linsingen je dva dana prije kraja rata 9. studenog 1918. dao ostavku na mjesto vojnog guvernera Berlina.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon rata Linsingen se umirovio. Preminuo je 5. lipnja 1935. godine u Hannoveru u 85. godini života. Pokopan je na hannoverskom groblju St. Nikolai-Friedhof.

Literatura[uredi VE | uredi]

Spencer Tucker, Priscilla Mary Roberts, The Encyclopedia of World War I, ABC-CLIO ltd, 2005., str. 697

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Alexander von Linsingen na stranici First World War.com
(eng.) Alexander von Linsingen na stranici Prussianmachine.com
(rus.) Alexander von Linsingen na stranici Hrono.ru
(njem.) Alexander von Linsingen na stranici Deutschland14-18.de