Alice Walker

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Alice Walker

Alice Malsenior Tallulah-Kate Walker (Eatonton, Georgia, SAD, 9. veljače 1944.) američka je književnica, spisateljica kratkih priča, pjesnikinja i društvena aktivistica.

Godine 1982. postala je prva Afroamerikanka koja je osvojila Pulitzerovu nagradu za fikciju, koju je dobila za svoj romanBoja purpura”.[1] Tijekom svoje karijere, Walker je objavila sedamnaest romana i zbirki kratkih priča, dvanaest publicističkih djela te zbirke eseja i poezije.

Rođena je u Eatontonu u Georgiji, u seoskom poljoprivrednom mjestu. Kao osmogodišnjakinja, zadobila je ozljedu desnog oka nakon što je jedan od njezine braće pucao iz BB pištolja.[2] Budući da njezina obitelj nije imala pristup automobilu, Walker nije mogla odmah dobiti liječničku pomoć, zbog čega je trajno oslijepila na to oko. Nakon ozljede oka Walker je počela čitati i pisati. Ožiljak je uklonjen kada je Walker imao 14 godina, ali trag je i dalje ostao.

Alice Walker poznata je kao aktivistica za ljudska prava, prava životinja, feminizam, anticionizam, pacifizam, itd. Ranih 1960-ih kao studentica na fakultetu Spelman susretala se s Martinom Lutherom Kingom, sudjelovala je u maršu na Washington 1963., te volontirala u registraciji crnih glasača u Georgiji i Mississippiju. Dana 8. ožujka 2003., na Međunarodni dan žena, uhićena je zajedno s 26 drugih aktivista zbog prosvjedovanja protiv vojne intervencije u Iraku. Nedugo kasnije u intervjuu je rekla kako smatra da su joj iračke žene i djeca jednako dragi kao žene i djeca vlastite obitelji, odnosno da zajedno predstavljaju jednu veliku obitelj, te da je stoga imala osjećaj da će zapravo bombardirati sami sebe.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://www.nationalbook.org/awards-prizes/national-book-awards-1983/ Preuzeto 27. srpnja 2022.
  2. Moore, Geneva Cobb, and Andrew Billingsley. Maternal Metaphors of Power in African American Women's Literature: From Phillis Wheatley to Toni Morrison. University of South Carolina Press, 2017, OCLC 974947406