Almukantar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nebeska sfera sa zenitom i almukantarom označena crvenom bojom, obzor u zelenoj boji i staza zvijezda ili Sunca u plavoj boji.

Almukantar (almukantarat, atitudna paralela) je kružnica na nebeskoj sferi, usporedna s obzorom. Nastaje presjekom nebeske sfere i ravnine usporedne s obzorom. Sve točke (zvijezde) jednog almukantarata nalaze se na jednakoj visini iznad obzora, odnosno na jednakoj zenitnoj daljini.[1][2] Pojam almukantara je u europsku astronomiju uveo samostanski astronom Hermann Contractus iz Reichenaua, latiniziravši arapsku riječ al-muqanṭarah ("almucantar, sundial", množina: al-muqanṭarāt), izvedenu iz qanṭarah ("luk, most")

Almukantarski štap[uredi | uredi kôd]

Almukantarski štap je instrument koji se uglavnom koristi za određivanje vremena izlaska i zalaska sunca, kako bi se pronašla amplituda i kontrole devijacije kompasa. Obično se izrađuje od stabla kruške ili šimširovine, s lukom od 15° do 30°.[3][4]

Sunčev almukantar[uredi | uredi kôd]

Almukantarna ravnina koja sadrži Sunce koristi se za karakterizaciju višestrukog raspršivanja aerosola. Mjerenja se vrše brzo pod nekoliko kutova s obje strane Sunca pomoću spektroradiometra ili fotometra. Postoji nekoliko modela za dobivanje aerosolnih svojstava iz solarnog almukantara. Najrelevantnije su razvili Oleg Dubovik i koristili ih u NASA AERONET mreži i Teruyuki Nakajima (nazvan SkyRad.pack).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. almukantarat | Hrvatska enciklopedija. Pristupljeno 2. prosinca 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Almukantar - Pomorski leksikon. Pristupljeno 27. svibnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. May, William Edward, A History of Marine Navigation, G. T. Foulis & Co. Ltd., Henley-on-Thames, Oxfordshire, 1973., ISBN 0-85429-143-1 (engl.)
  4. Almukantarski štap - Pomorski leksikon. Pristupljeno 27. svibnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)