Američki bizon

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Američki bizon
Američki bizon
Status zaštite

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Artiodactyla
Porodica:Bovidae
Rod:Bovinae
Vrsta:Bison bison
Carl Linne, 1758.
Rasprostranjenost
Baze podataka

Američki bizon (lat. Bison bison) američka je vrsta bizona koja je nekoć obitavala u Sjevernoj Americi u ogromnim krdima, a danas u puno manjem broju.

Njegov povijesni raspon, do 9000. godine prije Krista, opisan je kao veliki bizonski pojas, područje bogato travnjacima, koje se protezalo od Aljaske do Meksičkog zaljeva, istočno do atlantske obale sve do sjevera New Yorka i južno do Georgije, a prema nekim izvorima, južnije do Floride, s jedinkama viđenima u Sjevernoj Karolini u blizini Buffalo Forda na rijeci Catawba sve do 1750.[1] Gotovo je izumro kombinacijom komercijalnog lova i pokolja u 19. stoljeću te unosom goveđih bolesti od domaćega goveda. S populacijom većom od 60 milijuna u kasnom 18. stoljeću, vrsta se do 1889. smanjila na samo 541 životinju. Napori za oporavak prošireni su sredinom 20. stoljeća, s ponovnim porastom na oko 31.000[2] divljih bizona danas, uglavnom ograničenih u nekoliko nacionalnih parkova i rezervata. Višestrukim ponovnim uvođenjem sada također slobodno luta u divljini u nekim regijama SAD-a, Kanade i Meksika, a također je uveden u Jakutiju u Rusiji.

Opisane su dvije podvrste ili ekotipovi: ravničarski bizon (B. b. bison), manje veličine i sa zaobljenijom grbom, te šumski bizon (B. b. athabascae) – veći i viši s kvadratičnom grbom.[3] Šumski bizon jedna je od najvećih divljih vrsta postojećih šupljorožaca na svijetu, koju je nadmašio samo azijski gaur.[4] Među postojećim kopnenim životinjama u Sjevernoj Americi, bizon je najteži i najduži, a drugi po visini nakon losa.

Protežući se tisućljećima, indijanska plemena imala su kulturne i duhovne veze s američkim bizonima. Nacionalni je sisavac Sjedinjenih Američkih Država.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. William T. Hornaday, Superintendent of the National Zoological Park [1889]. The Extermination of the American Bison. Smithsonian Institution.
  2. Aune, K., Jørgensen, D. & Gates, C. 2017. Bison bison (errata version published in 2018). The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T2815A123789863.
  3. Halbert, Natalie D.; Terje Raudsepp; Bhanu P. Chowdhary & James N. Derr (2004). "Conservation Genetic Analysis of the Texas State Bison Herd". Journal of Mammalogy. 85 (5): 924–931.
  4. Garrick, Dorian; Ruvinsky, Anatoly (November 28, 2014). The Genetics of Cattle, 2nd Edition. ISBN 9781780642215.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Američki bizon
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Bison bison