Američki lešinari

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Američki strvinari)
Američki lešinari
Američki crni strvinari na strvini krave
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Accipitriformes
Porodica:Cathartidae
Lafresnaye, 1839.
Rasprostranjenost
Rodovi

Američki lešinari[1] (jastrebovi novog svijeta, američki strvinari, lat. Cathatridae) je porodica ptica iz reda Jastrebovki. Ponekad se, pogrešno, cijela ova porodica naziva i kondorima. Žive u toplim do umjerenim područjima obje Amerike. Uključuje pet vrsta strvinara i dvije vrste kondora. S izutetkom roda Cathartes, svi drugi rodovi su monotipični.

Američki lešinari nisu blisko srodni s porodicom strvinara starog svijeta, iako su izgledom vrlo slični. Sličnost tih dviju porodica rezultat je konvergentne evolucije. Razdvojili su se u vrijeme neogena.

Strvinari se uglavnom hrane lešinama mrtvih životinja. Pri tome, američki lešinari imaju vrlo dobro razvijeno osjetilo mirisa koje im pomaže u nalaženju strvine, dok strvinari starog svijeta nalaze hranu isključivo osjetilom vida. Jedno od obilježja većine strvinara je gola glava, bez perja.

Taksonomija[uredi | uredi kôd]

Strvinari novog svijeta nemaju nosnu pregradu

Iako ptice ove porodice imaju mnogo sličnosti sa strvinarima starog svijeta, tradicionalno svrstanim u red sokolovki, nisu s njima blisko srodni. Njihova velika sličnost rezultat je konvergentne evolucije.

I američki lešinari su tradicionalno bili smještani u zasebnu porodicu unutar reda sokolovki.[2] No, krajem 20. stoljeća neki ornitolozi su na temelju kariotipa,[3] morfoloških osobina[4] i ponašanja[5] utvrdili da su bliže srodni rodama. Slijedom toga, neki autoriteti ih smještaju u red rodarica s rodama i čapljama; Silbey i Monroe (1990.) su ih kao potporodicu uključili u porodicu roda. No, to je kritizirano kao pretjerano pojednostavljenje,[6][7] a suvremeni genski dokazi to opovrgavaju.[8][9] Polazeći od navedenog, sve je prisutniji trend da ih se izdvoji u zaseban red Cathartiformes, niti sa strvinarima, niti s rodama niti s čapljama.[10] Popis Američkog ornitološkog društva za Sjevernu Ameriku za 2007. godinu ponovo vraća Cathartidae na vodeće mjesto u red sokoloviki (Falconiformes),[11] a u skici popisa za Južnu Ameriku ista institucija navodi za Cathartidae da je njihov položaj nesiguran, nejasan, rađe nego da ih smjesti u bilo koji drugi red.[12]

Naziv Cathartidae potiče od grčke riječi za "čišćenje".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018
  2. Sibley and Ahlquist (1991)
  3. de Boer (1975)
  4. Ligon (1967)
  5. König (1982)
  6. Griffiths (1994)
  7. Fain & Houde (2004)
  8. Cracraft et al. (2004)
  9. Gibb et al. (2007)
  10. Ericson et al. (2006)
  11. American Ornithologists' Union (2007)
  12. Remsen et al. (2007)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Cathartidae
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Cathartidae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Cathartidae