America Ferrera

Izvor: Wikipedija
America Ferrera
America Ferrera
Rodno ime America Georgine Ferrera
Rođenje 18. travnja 1984. ( Los Angeles, Kalifornija)
Godine rada 2002.-danas
Važnije uloge Betty Suarez u "Ružna Betty"
Važniji filmovi The Sisterhood of Traveling Pants
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

America Georgine Ferrera (rođena 18. travnja 1984.) američka je filmska i televizijska glumica poznata po ulozi Betty Suarez u seriji Ružna Betty.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

Ferrera, najmlađa u obitelji šestero djece, je rođena u Los Angelesu, Kaliforniji, kao America Georgina Ferrera. Roditelji su joj imigrirali u SAD iz Hondurasa sredinom 1970-ih godina. Majka joj je radila kao direktorica osoblja zaduženog za čišćenje u hotelu Hilton. Razvela se od Americinog oca, te je odgojila svoje šestero djece na riži i grahu, istovremeno ističući važnost visokog obrazovanja.[1] Ferrera je kao dijete prezirala svoje prvo ime "America", sve dok se nije počela profesionalno baviti glumom.

Odrasla je u Woodland Hills, Kaliforniji gdje je pohađala osnovnu školu "George Ellery Hale", te kasnije srednju "El Camino Real".[2] Već je u dobi od 7 godina, kada je dobila ulogu u školskoj preradi djela "Hamlet", znala da će postati izvođačica. Nastupala je i u mnogim srednjoškolskim predstavama.

Karijera[uredi | uredi kôd]

2002. godine, America dobiva svoju prvu ulogu i to u dječjem filmu Disney Channel "Gotta Kick It Up!". Nakon još par filmova i gostovanja u televizijskim serijama, America dobiva ulogu u tinejdžerskom hit filmu "Čarobne hlače" (The Sisterhood of the Traveling Pants). Za ulogu tinejdžerice Carmen u spomenutom filmu dobiva nagradu "Movieline filmsko otkriće 2005. godine". U prosincu 2005. pojavila se u kazališnoj predstavi "Pas vidi Boga: Ispovijedi tinejdžerske glupače", režisera Tripa Cullmana.

2006. godine dobiva ulogu koja će joj donijeti svjetsku slavu, simpatične Betty Suarez u hit-seriji "Ružna Betty", adaptaciji kolumbijske telenovele "Yo soy Betty, la Fea". Ferrera je za tu ulogu morala promijeniti svoj izgled, nositi debele naočale, staviti aparatić za zube i udebljati se.[3]

Za ulogu Betty Suarez, neugledne modne kritičarke, America je osvojila "Zlatni Globus" 2007. godine u kategoriji "najbolje glumice u televizijskoj seriji, komediji ili mjuziklu" pobijedivši tako veteranke Marciju Cross, Felicity Huffman, Juliju Louis-Dreyfuss i Mary-Louise Parker. Iste godine, u kategoriji "najbolje ženske glumice u humorističnoj seriji" osvaja i nagrade SAG (Screen Actors Guild) i Emmy.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]