Američko udruženje sveučilišnih nakladnika

Izvor: Wikipedija

Američko udruženje sveučilišnih nakladnika (Association of American University Presses, AAUP) je udruženje u kojem su većinom, ali ne isključivo sjevernoamerički sveučilišni nakladnici. Sjedište je u New Yorku, SAD.

Službeno je osnovano 1937. godine. Ipak, dvadesetak izvornih članova AAUP-a redovno su se sastajali još od 1920. godine. Nakladnici su se susretali radi raspravljanja o problemima s kojima su se suočavali sveučilišni nakladnici i problemima sve dok se skupina nije počela formalno sastajati na dnevnoj osnovici. U skupini su vjerovali da bi inicijative za suradnjom bile na dobrobit članskim institucijama i njihovim nakladničkim kućama. 1928. godine trinaestak sveučilišnih nakladnika napravilo je kooperacijski katalog od šezdeset i pet naslova. Uskoro je skupina davala kooperacijske oglase s New York Timesom, objavljivala prodajne kataloge te proizvela prvi prosvjetni direktorij, specijaliziranu izravnu dopisnu-listu američkih akademika i knjižničara.

Popis članova[uredi | uredi kôd]

Prema popisu članova na službenoj stranici,[1] 2013. AAUP je imao 131 člana:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Članovi AAUPArhivirana inačica izvorne stranice od 24. srpnja 2011. (Wayback Machine), AAUP, pristupljeno 21. rujna 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]