Amy Coney Barrett

Izvor: Wikipedija
Amy Coney Barrett
Amy Coney Barrett
Rodno ime Amy Vivian Coney
Rođenje 28. siječnja 1972.
New Orleans, Louisiana, Flag of the United States.svg SAD
Nacionalnost Amerikanka
Etnicitet Irkinja
Poznat(a) po Članica Vrhovnog suda SAD-a
Obrazovanje Pravni fakultet Notre Dame
Poslodavac Vrhovni sud SAD-a
Zanimanje Odvjetnica, sutkinja
Politička stranka Republikanska stranka
Vjera Katoličanstvo
Suprug Jesse Barrett (1999. - )
Djeca 7
Portal o životopisima

Amy Coney Barrett (28. siječnja 1972., New Orleans), američka odvjetnica i sutkinja. Jedna od devetero članova američkog Vrhovnog suda postala je 31. listopada 2020. na inicijativu američkog predsjednika Donalda Trumpa. Obrazovala se na Pravnom fakultetu Notre Dame, a opisuju je kao štićenicu Antonina Scalie.[1] Zalaže se za zaštitu života od začeća do prirodne smrti, slobodu vjeroispovijesti i isticanja vjerskih simbola, definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, jačanje domoljubnih vrijednosti i pravo na nošenje oružja. Po pitanju američkog ustava, zalaže se za originalizam, tj. doslovno tumačenje Ustava.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođenje, djetinjstvo i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Amy Coney Barrett rođena je 28. siječnja 1972. u New Orleansu. Bila je najstarije dijete u obitelji, ali kasnije je dobila još petero braće i sestru. Otac Michael radio je kao odvjetnik u tvrtci Sheil Oil, a majka Linda bila je srednjoškolska profesorica francuskog jezika. Preci njezine majke potječu iz irskog grada Ballyconnella, a i njezin je otac irskog podrijetla.[2] Osim irskog, Barrett ima i francusko podrijetlo. Njezina obitelj je izrazito katolička, a njezin otac je čak bio i đakon.

Barrett je odrasla u Metairiu, predgrađu New Orleansa. Pohađala je Dominikansku srednju školu svete Marije, a maturirala je 1990. Tijekom školovanja bila je dopredsjednica studentskog zbora. Nakon mature upisala je koledž Rhodes, gdje se istakla u engleskoj književnosti i francuskom jeziku. Ostvarila je vrlo dobar uspjeh 1994. (magna cum laude) te postala sveučilišni prvopristupnik i član dva ugledna akademska društva: Omicron Delta Kappa i Phi Beta Kappa.[3] Profesori su je izabrali najboljom učenicom engleskog jezika. Pohađala je i Pravni fakultet Notre Dame, gdje se istakla kao izvršni urednik studentskog lista. Dobila je nagradu Hoynes i najvišu nagradu Fakulteta. Diplomirala je 1997. kao prva u cijeloj generaciji, te je uz odličan uspjeh (summa cum laude) dobila i naslov doktora prava.[4]

Odvjetnička karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon školovanja Barrett je dvije godine radila kao činovnica u odvjetničkim uredima: prvo za suca Laurencea Silbermana od 1997. do 1998., a potom za Antonija Scaliju od 1998. do 1999. Od 1999. do 2002. radila je u odvjetničkom uredu Miller, Cassidy, Larroca & Lewin, koji se 2001. spojio s odvjetničkom tvrtkom Baker Botts iz Houstona. Tijekom rada u Baker Bottsu, radila je na slučaju Bush v. Gore, koji se izrodio nakon predsjedničkih izbora 2020., pomažući u istraživanju podataka i pomažući tvrtci oko zastupanja Georgea W. Busha.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Newburger, Emma: Amy Coney Barrett iskazuje poštovanje svom učitelju Antoninu Scaliji (eng.), www.cnbc.com, objavljeno 26. rujna 2020., pristupljeno 31. listopada 2020.
  2. Što znamo o Amy Coney Barrett: Pogledi, mišljenja i iskustvo (eng.), www.irishnews.com, objavljeno 28. rujna 2020., pristupljeno 31. listopada 2020.
  3. Amy Howe: Profil potencijalne nominirane sutkinje: Amy Coney Barrett (eng.), www.scotusblog.com, objavljeno 4. srpnja 2020.
  4. Sveučilište Notre Dame: Amy Coney BarrettInačica izvorne stranice arhivirana 2. travnja 2019., treći odlomak