Ana Barbić Katičić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ana Barbić Katičić (Zagreb, 20. veljače 1971.) hrvatska je pravnica i likovna umjetnica. Svjetski poznata postala je svojim dizajnom Fifinog Trofeja za nabjoljeg nogometaša svijeta.[1][2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Pravo je diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1995. godine, a slikarstvo 2002. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Igora Rončevića.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU-a) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU-a). Studijski je boravila u Parizu 2006. i 2009. godine.

Održala je više od 20 samostalnih izložbi u raznim likovnim galerijama, muzejima i dvoranama u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Novalji, Dubrovniku, Hrvatskoj Kostajnici, Velikoj Gorici, Samoboru i Mljetu. U inozemstvu je izlagala u Tel Avivu i Parizu, gdje je više puta sudjelovala na međunarodnim ljetnim školama i usavršavanjima.

U okviru skupnih izložbi njezina djela izlagana su u zagrebačkim Klovićevim dvorima, Muzeju za umjetnost i obrt i Muzeju Mimara, gospićkom Muzeju Like, riječkim, splitskim i požeškim galerijama, kao i u belgijskom Bruggeu, u finskom Helsinkiju 2007. na Svjetskoj umjetničkoj izložbi i u prestižnoj galeriji Art-rium u austrijskom Grazu. Svake godine izlaže svoje radove na godišnjim izložbama HDLU-a i HZSU-a.

Osim hrvatskog, aktivno se služi i engleskim jezikom, te pasivno njemačkim i francuskim.

Fifin trofej[uredi | uredi kôd]

Dizajn Fifina trofeja za najboljega nogometaša godine njezino je najpoznatije likovno-umjetničko ostvarenje, u kojem je pokazala svoje dizajnersko umijeće. Nakon što su skice i prijedlog njezina dizajna pobijedila na Fifinom izboru u Zürichu, krajem 2016. godine švicarska tvrtka Adon Production AG počela je s izradom trofeja prema njezinim uputama. Trofej se sastoji od 5 dijelova, koji su izrađivani uz pomoć vrlo precizne tehnologije iz svemirske i automobilske industrije.[2]

Uz dno, čvrstu bazu i podlogu od ugljičnih vlakana, tijelo trofeja obilkovano je tako da drži nogometnu loptu, nalik na onu sa Svjetskog nogometnog prvenstva 1930. u Urugvaju. Sam pokal težak je 6,4 kilograma i visok 310 milimetara, a izrađen je pretežno od ugljika, patine i aluminija strojem sa preciznošću od 12.000 milimetara.[1] O nadahnuću koje je dobila za trofej i njegovu namjenu izjavila je:[2]

Wikicitati „Nekako je trebalo odati počast najboljima na svijetu, to je bila inspiracija. Dijelili smo ista uvjerenja da ne bismo trebali odstupati od klasičnih konvencija i da poštujemo identitet Fife i vrijednosti koje su kamen temeljac sportu od njezinih najranijih dana. (...) ”

Visoki dužnosnik Fife, Zvonimir Boban pohvalio je dizajn i poveznicu sa prvim svjetskim prvenstvom 1930. u Urugvaju dodavši:[1]

Wikicitati „Trofej je jedna prekrasna priča koja poštuje povijest i tradicije samoga športa, ali svojim modernim, gotovo futurističkim izgledom, povezuje ju s budućnosti.”

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Anatomija novog trofeja FIFA: fifa.com, 6. siječnja 2017. (pristupljeno 5. svibnja 2018.)
  2. 2,0 2,1 2,2 Hrvatica dizajnirala Fifin trofej za najboljeg nogometaša svijeta Večernji list: vecernji.hr, 6. siječnja 2017. (pristupljeno 5. svibnja 2018.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]