Anadirski liman

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "zaljev".
(Primjeri uporabe predloška)

Anadirski Liman (rus. Анадырский Лиман) ili Anadirski estuarij je estuarij u Anadirskom zaljevu u Čukotskom autonomnom okrugu, Sibir, Rusija.

Geografija[uredi | uredi kôd]

Naziva se liman jer je od Anadirskog zaljeva odvojen sprudom Ruskaja Koška na sjeveru i drugim sprudom (rt Geka) na jugu. Kanal u Anadirski zaljev kroz bar[bar?] je na istoku. Anadirska nizina nalazi se na zapadu. [1]

Anadyrskiy Liman je podijeljen u tri dijela. Vanjski zaljev prima rijeku Tretja Rečka (ušće je usjek na južnoj obali). Južni dio vanjskog zaljeva je plitak. Unutarnji zaljev se zove Onemen i prima Velikaju kroz uski zaljev na jugozapadu. Odvojeni su rtom na čijem se vrhu nalazi grad Anadir. Sjeverno od rta nalazi se niz jezera koja tvore ušće rijeke Kančalan. Rijeka Anadir ulazi u unutarnji zaljev sa zapada. Jezero južno od Anadyra na ovoj slici je jezero Krasnoye.[2][3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Google Earth
  2. DMA 96621 "Anadyrskiy Liman and Zaliv 1" United States Defence Mapping Agency, now under National Geospatial-Intelligence Agency (NGIA)
  3. United States Hydrographic Office (1909). Asiatic pilot, Volume 1. Issues 122-126; Issue 162 of H.O. pub. Gov. Printing Off., Washington. pp 50-51.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]