Anatomski izrazi za smještaj

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

U anatomiji čovjeka, kao i u animalnoj anatomiji, koristi se više izraza za smještaj organa i drugih struktura u tijelu bilateralnih životinja. Ti izrazi, koji su općenito izvedeni iz latinskog jezika, ovdje su popisani i objašnjeni.

U nekim se slučajevima, terminologija čovječje anatomije razlikuje od one u općoj anatomiji, koja se primjenjuje na ostale vrste (kod kojih se pojavljuju i neki dosta različiti organi).

Standardni anatomski položaj[uredi VE | uredi]

Pri upotrebi anatomskih izraza, prikladno je da se objekt proučavanja (čovjek ili životinja) istražuje u standardnom anatomskom položaju. To je, u pravilu, stav sličan onom koji se primjećuje za života. Kod čovjeka se smatra da je to uspravno držanje, stopala skupljenih i nožnih prstiju usmjeranih naprijed, ruku uz tijelo i dlanova ruku prema naprijed. U četveronožaca, standardan anatomski položaj opisuje se kao podignuto držanje glavom prema naprijed u neutralnom položaju.

Ravnine[uredi VE | uredi]

Anatomske ravnine ljudskog tijela
Anatomski smjerovi prikazani na psu
Primjer: nomenklatura ljusaka (pogled sa strane)

U animalnoj anatomiji se koriste tri zamišljene ravnine koje prolaze kroz tijelo u anatomskom položaju:

  • sagitalna ravnina (lat. planum sagittale)) - usporedna sa sagitalnim šavom lubanje, dijeli tijelo na lijevu i desnu stranu
  • frontalna ili koronalna ravnina (lat. planum frontale) - dijeli tijelo na ventralni i dorzalni (prednji i stražnji) dio
  • transverzalna (vodoravna) ravnina (lat. planum transversale) - dijeli tijelo na kranijalni i kaudalni kraj

Napomene:

  • Kod ljudskog embrija je frontalna ravnina vodoravna, a transverzalna okomita.
  • Longitudalna ravnina je svaka ravnina okomita na vodoravnu ravninu (npr. frontalna i sagitalna ravnina).
  • Pri opisu anatomskih pokreta, ove se ravnine koriste za opis osi duž koje se pokret odvija.Crystal 128 babelfish.svg Nedovršeni članak Anatomski izrazi za smještaj koji govori o životinjama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.