André Kertész

Izvor: Wikipedija
André Kertész

André Kertész (Budimpešta, 2. srpnja 1894.New York City, New York, 28. rujna 1985.) - mađarski fotograf

Rođen je kao Andor Kertész. Bio je fotograf rođen u Mađarskoj poznat po svojim revolucionarnim doprinosima fotografskoj kompoziciji i foto eseju.

Andre Kertesz: Cirkus, Budimpešta, 1920.

U prvim godinama svoje karijere, njegovi tada neuobičajeni kutovi kamere i stil bili su prerevolucionarni, da dobije šire priznanje. Kertész nikada nije osjećao da je stekao svjetsko priznanje koje je zaslužio. Danas se smatra jednim od najznačajnijih figura fotonovinarstva.[1]

Njegova obitelj očekivala je, da radi kao burzovni posrednik, no Kertész je samostalno fotografirao kao autodidakt, a njegovi rani radovi objavljivani su prvenstveno u časopisima, glavnom tržištu tih godina. Kratko je služio u Prvom svjetskom ratu i preselio se u Pariz 1925., tada u umjetničku prijestolnicu svijeta, protiv želje svoje obitelji. U Parizu je radio za prvi francuski ilustrirani časopis VU. Sudjelovao je s mnogim mladim imigrantskim umjetnicima i pokretom Dada. Postigao je komercijalni uspjeh i naklonost kritičar.

Zbog njemačkog progona Židova i prijetnje Drugoga svjetskoga rata, Kertész je odlučio emigrirati u Sjedinjene Američke Države 1936. godine, gdje je morao obnoviti svoj ugled putem naručenih radova. 1940-ih i 1950-ih prestao je raditi za časopise i počeo postizati veći međunarodni uspjeh.

Njegova je karijera uglavnom podijeljena u četiri razdoblja, ovisno o tome gdje je radio: mađarsko, francusko, američko i krajem života međunarodno razdoblje.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Naef, Weston J.; Phillips, Sandra S.; Travis, David (1985). André Kertész: Of Paris and New York. Chicago: The Art Institute of Chicago. pp. 7–124. ISBN 0-500-54106-X.