Andrija Kopilović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Andrija Kopilovic-mc.rs.jpg

Msgr. dr. th. Andrija Kopilović (Bajmak, 11. svibnja 1941.) bački je hrvatski svećenik, književnik i kulturni djelatnik iz Vojvodine. Pročelnik je Katehetskog vijeća i direktor Studija Subotičke biskupije, prorektor je Teološko-katehetskog instituta subotičke biskupije i rektor svetišta Majke Božje na Bunariću. Rujna 2011. prijevremeno je umirovljen.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u bačkom selu Bajmoku 11. svibnja 1941. godine.

Studirao je teologiju u Zagrebu, gdje je diplomirao na Teološkom fakultetu u Zagrebu 1966. godine. Zaredio se iste godine u subotičkoj katedrali. U Zagrebu je magistrirao 2002. godine.

Upravljao je dvjema župama u subotičkoj biskupiji. Bio je vikar u Zmajevu. Od 1969. vodi župu Marije Majke Crkve u Šandoru, a za njegova župnikovanja sagrađena je župna crkva. Prosinodalnim je ispitivačem od 17. listopada 1975. godine. Predavao je u "Paulinumu" 20 godina. Nakon toga je bio 6 godina biskupijskim vikarom. Od 2004. je počasni arhiprezbiter.

Članom je Biskupske konferencije Srbije, gdje je i predsjednikom komisije za vjeronauk. Radi na utemeljenju Teološkog fakulteta i izgradnje Bogoslovije "Augustinianum" u Subotici.

2005. magistrirao je teologiju u Krakovu.

O radu[uredi | uredi kôd]

Predsjedatelj je Foruma hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini (stanje s početka 2003.).

Predsjednik je Katoličkoga instituta za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović. Kao predsjednik tog instituta, dodjeljivao je nagradu "Ivan Antunović".

Članom je Upravnog odbora HKC "Bunjevačko kolo" [2].

Radi i kao novinar. Piše članke za subotičku "Hrvatsku riječ" i "Zvonik".

Piše kratku prozu. Knjiga "Okom svećenika" je zbirka članaka što je pisao u "Hrvatskoj riječi".

2004. je doktorirao na katedri dogmatike-ekleziologije Papinske teološke akademije u Krakovu na temu "Kristova Crkva u službi naroda Hrvata – Kardinal Kuharić svjedok Crkve XX. stoljeća". Prvi je Hrvat koji je doktorirao teologiju na ovom sveučilištu [3].

2011. je godine zajedno s Ljudevitom Vujkovićem Lamićem bio stručnim suradnikom pri tiskanju serije poštanskih maraka tiskanih na temu žetvene svečanosti bačkih Hrvata Dužijance. [4]

Protagonist je dokumentarnog filma Branka Ištvančića Od zrna do slike.[5]

Djela[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

2006. godine je dobio naslov "Počasnog građanina Subotice".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Radio Subotica Marija Matković: Umirovljenje mons. dr. Kopilovića nije povezano s Dužijancom i DSHV-om, 21. rujna 2011.
  2. Zvonik br. 162 Novo vodstvo HKC "Bunjevačko kolo"
  3. Subotička biskupija Novi doktor teologije, 25. lipnja 2004.
  4. Hrvatska riječ Sto godina žetvenih svečanosti u Subotici: Poštanske marke s motivima Dužijance, 8. srpnja 2011., preuzeto 20. kolovoza 2011.
  5. Radio Subotica na hrvatskom Uskoro... Somborska i subotička premijera filma «Od zrna do slike» Branka Ištvančića, 5. listopada 2012. Preuzeto 29. rujna 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]