Ankhhaf

Izvor: Wikipedija
Ankaf
Ankafova bista
Ankafova bista, Muzej lijepih umjetnosti u Bostonu
princ Egipta
Supruga Heteferes A, princeza Egipta
Dinastija 4. dinastija drevnog Egipta
Otac Snofru, faraon Egipta
Majka Snofruova treća supruga
Pokop G 7510, Giza
Zanimanje vezir
Vjera religija drevnog Egipta

Ankaf je bio princ drevnog Egipta, koji je živio tijekom 4. dinastije.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Ankafovo ime sadrži riječ ank = "život".

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođenje i obitelj[uredi | uredi kôd]

Ankaf je bio sin faraona Snofrua, te tako unuk faraona Hunija.[1] Ankafova je majka bila treća Snofruova žena, te je on bio drugi njezin sin.[2] Imao je petoricu starije polubraće (od kojih je jedan bio Snofruov nasljednik Kufu), jednu stariju polusestru, jednog starijeg brata i nekoliko mlađe braće i sestara.[3]

Brak[uredi | uredi kôd]

Ankaf je živio na kraljevskom dvoru, te je imao naslov "kraljev sin".[4] Oženio je svoju stariju polusestru, Heteferes A, koja je spomenuta i prikazana u njegovoj grobnici.[5] Imali su kćer koja je bila majka princa Anketefa.[6]

Daljnji život[uredi | uredi kôd]

Snofruova djeca

Princ Ankaf je imao vrlo dug život, jer je nadživio svog oca, svog polubrata Kufua, svog polunećaka Džedefru, te je bio vezir tijekom vladavine svog drugog polunećaka, Kafre. Bio je prisutan pri izgradnji Kufuove Velike piramide u Gizi. Nakon Kufuove smrti, naslijedio ga je njegov sin Džedefra, a kad je Džedefra umro, pojavilo se pitanje tko će ga naslijediti. Ankaf je stao na stranu svog polunećaka Kafre, mlađeg Kufuovog sina, te je bio nagrađen od Kafrine strane time što je postao vezir.[7] Ankaf je također bio prisutan tijekom radova na Kafrinoj piramidi, te je bio omiljen na dvoru. Tijekom Kafrine vladavine Ankaf se dao portretirati.

Grobnica[uredi | uredi kôd]

Ankaf je umro tijekom Kafrine vladavine.[8] Pokopan je u Gizi, u velikoj mastabi G 7510,[9] ali s njim nije pokopana njegova žena.[10]

Bista[uredi | uredi kôd]

U Ankafovoj je grobnici pronađena njegova bista, kojoj danas nedostaju komad nosa, uši i ruke, a smatra se remek-djelom umjetnosti drevnog Egipta. Ankaf je prikazan kao smiren muškarac s neznatnim smiješkom na usnama. Bista se nalazi u Muzeju lijepih umjetnosti u Bostonu.

Zahi Hawass je zatražio da se Ankafova bista vrati u Egipat, ali se to još nije dogodilo.[11]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Ankhhaf

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Spomenici Starog kraljevstva organizirani po vladaru
 2. Snofru
 3. Snofru. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. travnja 2010. Pristupljeno 16. svibnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 4. Snofru
 5. Džedefra
 6. Obitelj kraljice Heteferes I. (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 9. ožujka 2005. Pristupljeno 21. kolovoza 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 7. Ankaf - Tko je tko u drevnom Egiptu[neaktivna poveznica]
 8. Ankaf
 9. Mastabe u Gizi
 10. Kufu
 11. Egipat traži Kamen iz Rosette od Britanskog muzeja. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. svibnja 2010. Pristupljeno 16. svibnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)