Anonymous (skupina)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Zastava Anonymousa
Skupina aktivista s maskom Guya Fawkesa.

Anonymous naziv je za internetski mem koji je nastao 2003. godine. Rabe ga različite skupine i pojedinci unutar cyber kulture s ciljem provođenja raznih akcija i publikacija pod tim nazivom - sa ili bez međusobnih konzultacija.

U početku se je pojavio kao zabavni pokret 4chana, a od 2008. Anonymousi se zalažu političkim prosvjedima za slobode govora, neovisnost Interneta i protiv različitih organizacija uključujući Scijentologe, razne vladine ustanove, globalne korporacije i društva za zaštitu autorskih prava.

Sudionici su u početku djelovali samo na internetu, a u međuvremenu su pokrenuli svoje aktivnosti i izvan Interneta. Načini djelovanja Anonymousa obuhvaćaju prosvjede i hakerski napadi.

Premda ne postoji - barem očita hijerarhija, općenito je teško potvrditi autentičnost poruka ili informacija dobivenih od anonymousa.

Svi smo mi Anonymous-i, zaslužujemo pravo zaštititi i prikriti, sakriti svoje osobne podatke na internetu, fiksnoj ili mobilnoj telefonskoj liniji. Nitko nema pravo znati što mi radimo, gdje se nalazimo u kojem trenutku i nitko nema pravo znati naše pravo ime i prezime ako mi to ne dopustimo i ne kažemo ga sami. Anonymous si ti koji čitaš ovo, Anonymous smo svi mi koji ne gledamo samo na sebe i na svoj džep.

Anonymous-i ne dijele obmane hoax i ne šire laži, oni se zalažu za pravo građana, svih građana ove planete. Kako bi svi bili jednaki. Upravo zbog toga Anonymous nema hijerarhija, jer smo svi jednaki. Ljudi borite se za svoje pravo, nemojte dopustiti pojedincima da upravljaju vašim novcem, vašim životom. Borite se protiv pojedinaca.

Povezani članci[uredi VE | uredi]