Ante Prkačin

Izvor: Wikipedija
Ante Prkačin
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 14. studenog 1953.
Mjesto rođenja Slavonski Brod, Hrvatska
Nacionalnost Hrvat
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1991. - 1995.
Čin general bojnik
Vojska Hrvatske obrambene snage
Hrvatsko vijeće obrane
Rod vojske Pješaštvo
Zapovijedao HOS Hercegovine

Ante Prkačin (Slavonski Brod, 14. studenoga 1953.), hrvatski vojnik, političar i poduzetnik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Na početku demokratskih promjena priključuje se Hrvatskoj demokratskoj stranci i postaje zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora, u Vijeću udruženog rada. Zastupnik je bio i u drugom sazivu Sabora, ali tad u Hrvatskoj stranci prava, ali za vrijeme mandata postaje neovisan zastupnik. 30. listopada 1999. utemeljuje stranku Nova Hrvatska, čiji je i prvi predsjednik. Kandidirao se za predsjednika RH na izborima 2000. godine. Ponovo se vraća u HSP 2011. godine. 2020. godine priključuje se u Domovinski pokret Miroslava Škore uoči parlamentarnih izbora 2020., na kojima s više od 5300 preferencijskih glasova osvaja zastupnički mandat.[1]

Vojno djelovanje[uredi | uredi kôd]

Domovinski rat Prkačina zatječe u Slavonskom Brodu. Već po najavi srpske agresije, kao saborski zastupnik uključuje se u pripreme za obranu Hrvatske i postaje zapovjednikom antiterorističke i diverzantske postrojbe za posebne namjene. Krajem 1991., kad se priključuje HSP-u, imenovan je načelnikom Glavnog stožera HOS-a. U BiH, 1992., sudjeluje u prvim pokušajima stvaranja zajedničkog zapovjedništva Armije BiH i HVO-a te postaje član zajedničkog zapovjedništva HVO-a i Armije BiH, kao predstavnik HOS-a (HOS je tada formalno bio sastavnica Armije BiH). Nakon smrti Blaža Kraljevića (9. kolovoza 1992.), postaje Načelnik Glavnog stožera HOS-a. Sastao se s Matom Bobanom, u Grudama, 23. kolovoza 1992., gdje su potpisali sporazum kojim je HOS u BiH raspušten. Potom sudjeluje u obrani Bosanske Posavine, kao tamošnji zapovjednik HVO-a. Nakon rata je umirovljen.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Konačni rezultati Izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2020.Arhivirana inačica izvorne stranice od 24. rujna 2020. (Wayback Machine) Državno izborno povjerenstvo, Zagreb, srpanj 2020., str. 54. Pristupljeno 11. listopada 2020.