Anthony Bourdain

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Anthony Bourdain
Anthony Bourdain
Anthony Bourdain
Rođenje 25. lipnja 1956.
Smrt 8. lipnja 2018.
Nacionalnost Amerikanac
Poznat(a) po jedan od najboljih svjetskih šefova kuhinje
Portal o životopisima

Anthony Michael Bourdain (New York, 25. lipnja 1956. — Kaysersberg-Vignoble, Francuska 8. lipnja 2018.) bio je poznati američki kuhar, pisac i televizijska zvijezda, jedan od najboljih svjetskih šefova kuhinje. Televizijsku je slavu stekao serijalom o kuhanju i svjetskim restoranima Anthony Bourdain: No Reservations u sklopu čega je posjetio i Hrvatsku 2012. godine.[1] Bio je poznat po duhovitosti, cinizmu, stilu, inteligentnoj zlobi i beskompromisnoj kritici.[2]

Rođen je u New Yorku. Francuskoga je porijekla. Otac mu je bio katolik, a majka Židovka, ali nije odgajan u vjeri. Želju za kuhanjem je dobio još u djetinjstvu, kada je prvi put probao kamenice na ribarskom čamcu.

Njegovo školovanje počinje u školi Dwight-Englewood, u kojoj je i maturirao 1973. godine. Zatim upisuje koledž Vassar, ali poslije dvije godine odustaje. U isto vrijeme radio je u restoranu morske hrane u Provincetownu u Massachusettsu. Odlučio je nastaviti svoje školovanje i završava Američki kulinarski institut (engl. the Culinary Institute od America) u New Yorku 1978. godine.

Objavljene knjige[uredi | uredi kôd]

  • Dosje kuhinja (Confidential : Adventures in the Culinary Underbelly) iz 2000. godine. Ovo djelo ga je najviše proslavilo i proglašeno je bestselerom New York Timesa.
  • Kuharovo putovanje (A Cook's Tour) iz 2001. godine, još jedan bestseler New York Timesa. U ovoj knjizi prikazao je svoja iskustva s hranom i prirodnim ljepotama zemalja koje je obišao.
  • Opaki zalogaji (The Nasty Bits) iz 2006. godine. Ova knjiga predstavlja nastavak prethodne i prikazuje hranu koja se može lako pripremiti, također proglašena bestselerom.[3]
  • Sirove slasti: Krvavi obračun u svijetu jela i kuhara (Medium Raw : A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook), njegova posljednja knjiga objavljena 2010. godine. Predstavlja nastavak knjige Dosje kuhinja.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Anthony Bourdain se nalazio u Francuskoj, gdje je radio na novoj epizodi svoje serije na CNN-u. Njegov bliski prijatelj pronašao je njegovo beživotno tijelo u hotelskoj sobi. Izvršio je samoubojstvo.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]