Anthony Nesty

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Anthony Nesty
Osobni podaci
Puno ime Anthony Conrad Nesty
Državljanstvo Flag of Suriname.svg Surinam
Stilovi leptir
Sveučilišna ekipa University of Florida
Datum rođenja 25. studenog 1967.
Visina 1.80 m
Težina 78 kg

Anthony Nesty (25. studenog 1967.), plivač iz Surinama, olimpijski pobjednik u plivanju u disciplini 100 m leptir, sa Olimpijskih igara u Seoulu 1988.

Nacionalni je junak svoje zemlje, prvi, i do sada jedini, zlatni Olimpijac Surinama, ali on je i prvi, a do sada i apsolutno jedini, crnac - Olimpijski pobjednik u plivanju.

Nakon njega, sljedeća Afroamerikanka, olimpijska pobjednica u plivanju, postala je američka plivačica Simone Manuel, na 100 m slobodno, na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016.

Sportski uspjesi[uredi | uredi kôd]

Iznenadio je športski svijet pobjedom u završnici utrke na 100 m leptir, na Olimpijskim igrama u Seoulu, kad je s novim olimpijskim rekordom (53.00 sec) pobijedio apsolutnog favorita te discipline, i najboljeg plivača svijeta tih godina, Amerikanca Matta Biondia (53.01 sec). Nakon toga, u sljedeće tri godine nije poražen na 100 m leptir.

Anthony Nesty debitira na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984., gdje zauzima nezapaženo 21. mjesto. Međutim, poslije toga seli na Floridu, i njegov je napredak evidentan i nezaustavljiv, te kulminira na Igrama u Seoulu.

Uspjeh Anthonyja Nestyja izazvao je eksploziju oduševljenja među cijelim afro-karipskim pukom, a pogotovo u Surinamu. Njegov lik uskoro je tiskan na surinamskim poštanskim markama, novčićima, surinamska Vlada mu je udijelila posebne počasti, a novi jumbo-jet surinamske nacionalne zrakoplovne tvrtke dobio je ime - "Anthony Nesty".

Nestyjeva olimpijska pobjeda u plivanju je kolosalni povijesni sportski uspjeh, jer je prvi (i do sada jedini puta) jedan crni čovjek oko vrata objesio zlatnu olimpijsku medalju u plivanju. Međutim treba naglasiti da taj njegov uspjeh nije bio ni slučajan, ni jedini.

Naime, da nije slučajno pobijedio na Igrama u Seoulu, Anthony Nesty dokazao je novim uspjesima. On tako, u svojoj disciplini, 100 m leptir, pobjeđuje 1990 godine na Igrama dobre volje u Seattleu, SAD, u siječnju 1991 godine, u Perthu, u Australiji, pobjeđuje na Svjetskom prvenstvu u plivanju, i to ispred bivšeg svjetskog rekordera i olimpijskog pobjednika iz Los Angelesa 1984. u toj disciplini, Nijemca Michaela Grossa, a u kolovozu iste godine i na, u plivanju vrlo jakim, Pan Američkim igrama, u Havani, na Kubi. Na tim Igrama u Havani osvaja i srebro na 200 m leptir, te se sprema na obranu naslova Olimpijskog pobjednika za Olimpijske igre u Barceloni, 1992. godine.

Na Igrama u Barceloni međutim, Nesty ipak ne uspjeva obraniti svoj naslov, nego osvaja 3. mjesto i brončanu medalju na 100 m leptir, iza svjetskog rekordera Pabla Moralesa, iz SAD-a i Poljaka Szukale. Pri tom je zanimljivo spomenuti da bi, da je isplivao svoj rezultat iz Seoula 1988. (53.00 sec) ponovo bio Olimpijski pobjednik, i to još uvjerljiviji nego tada, jer je Morales, kao prvi, plivao 53.32, Szukala 53.35, a Nesty 53.41 sec!

Zasluga Anthonyja Nestyja[uredi | uredi kôd]

U čemu je nemjerljiva Nestyjeva zasluga? U tome što, kako god bilo, njegova velika plivačka karijera je bila i ostala ogroman poticaj svim afrokaripskim pa i afroameričkim (daklem - crnačkim) mladićima i djevojkama, jer je dokazao da ne stoji uvriježeno mišljene da su crnci dobri atletičari, boksači, košarkaši, ali ne i plivači. Sigurno je stoga da će ime Anthonyja Nestyja ostati sjajnim slovima upisano i u plivačkoj i u olimpijskoj povijesti.

Karijera[uredi | uredi kôd]

  • 1988. - OI: 1 zlatna medalja (100 m leptir)
  • 1991. - SP: 1 zlatna medalja (100 m leptir)
  • 1992. - OI: 1 brončana medalja (100 m leptir)

Osobni rekordi[uredi | uredi kôd]

  • 100 m leptir: 53.00 sec (1988., tada olimpijski rekord)