Anti-Flag

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Anti-Flag je američki punk rock sastav iz Pittsburgha.

Anti-Flag
Osnivanje1988.,1993.
Žanr/oviPunk Rock
Djelatno razdoblje1988. 1993.-
Producentska kućaGo Kart Records
A-F Records
Fat Wreck Chords
RCA
SideOneDummy
Internetska stranicaanti-flag.com
Članovi (članice)
Justin Sane
Chris Head
Chris Barker
Pat Thetic
Bivši članovi
Lucy Fester
Sean Whelan
Andy Flag
Jamie Cock
Portal o glazbi

Povijest[uredi VE | uredi]

Počeci[uredi VE | uredi]

Anti-Flag je nastao 1988. godine kad su dva prijatelja, Pat Thetic i Justin Sane odlučili osnovati punk sastav. Pat je svirao bubnjeve, Justin gitaru, a Justinova sestra Lucy Fester je pjevala. Raspali su se nakon prvog koncerta. Nakon pet godina, 1993. godine, Pat i Justin su opet osnovali Anti-Flag, a kao basista su uzeli Andyja Flaga.

Stvaranje današnjeg Anti-Flaga i prvi albumi[uredi VE | uredi]

Prvi album, Die For The Government, izdali su 1996. godine. , a uskoro nakon toga je Andy napustio sastav zbog nesuglasica i svađa sa Justinom. Nakon što je neko vrijeme njegovo mjesto popunjavao Sean Whelan iz grupe Bad Genes, Justin i Pat su upoznali Chrisa Heada. Budući da je on bio gitarist uskoro se prebacio na mjesto drugog gitarista, a njegovo je mjesto zauzela Jamie Cock. Nažalost, ona nije ostala članica nego je njeno mjesto zauzeo Chris Barker koji je također poznati i kao Chris #2. Sa stalnim basistom sastav je konačno mogao izdati novi album i to se dogodilo 1999. godine kada su izdali New Kind Of Army. Album je slao poruku protiv rasizma, fašizma te poticao mlade na razmišljanje o svijetu. U međuvremenu su osnovali vlastitu izdavačku kuću i preko nje izdali album Their System Doesn't Work For You.

Fat Wreck Chords[uredi VE | uredi]

Nakon nekoliko odsviranih koncerata sa grupom Rage Aginst The Machine bili su pozvani da nastupe na Warped Touru. Tamo su upoznali Fat Mikea, vlasnika izdavačke kuće Fat Wreck Chords i pjevača grupe NOFX. On ih je pozvao da potpišu ugovor s njim te su izdali dva albuma. Prvi album je bio Underground Network koji im je donio prvi veći uspjeh te s kojim su izašli iz anonimnosti. Njihove pjesme su i dalje sadržavale jednake poruke, poticaj na borbu protiv fašizma, nacionalizma i rasizma, a po prvi put su uz album priložili i knjižicu sa esejima poznatih svjetskih povjesničara i političkih kritičara. Nakon 11. rujna 2001. godine otvoreno su prozivali vladu SAD-a da namjerno potiče rat pa su u to vrijeme neki povukli njihove albume iz prodaje. U veljači 2002. godine izdali su album Mobilize na kojem se osim nekih novih pjesama nalazi i 8 pjesama snimljenih na njihovom koncertu. Nakon tog albuma slijedila je velika turneja sa poznatim sastavima poput Good Riddance i Strike Anywhere, a također su i prvi put održali turneju u Europi gdje su pozornicu dijelili sa sastavima Millencolin i Donots. Drugi album koji su izdali preko Fat Wreck Chordsa nazvan je The Terror State. Album je u potpunosti bio posvećen kritiziranju Busheve vladavine i rata u Iraku. Također, i ovaj album je uz sebe imao knjižicu sa esejima povjesničara i kritičara.

RCA i kritike[uredi VE | uredi]

Nakon zavšetka ugovora, Anti-Flag je potpisao svoj prvi ugovor sa jednom velikom izdavačkom kućom, 2005. godine potpisali su ugovor sa RCA. Iako su ih mnogi kritizirali zbog potpisivanja za veliku kuću, oni su rekli kako smatraju da je vrijeme da se njihova poruka prenese šire. Prvi su album izdali u ožujku 2006. godine, a nazvan je For Blood And Empire. Album je bio kritika lošeg vođenja rata protiv terorizma i Busheve administracije. Uslijedila je još jedna velika turneja nazvana "War Sucks, Let's Party". U travnju 2008. godine su izdali i svoj drugi album za RCA nazvan The Bright Lights Of America. Također, prethodno su 2007. godine izdali album A Benefit For The Victims Of Violent Crime koji sadržava nekoliko novih pjesama i nekoliko snimaka uživo.

SideOneDummy[uredi VE | uredi]

Novi ugovor je Anti-Flag krajem 2008. godine potpisao sa izdavačkom kućom SideOneDummy. U rujnu su objavili da rade na novom albumu, njihovom devetom studijskom uratku. Novi album nazvan The People Or The Gun trebao bi izaći u prodaju 9. lipnja 2009. , ali je na internetu dostupan još od 8. svibnja. Potpisivanjem ugovora sa nezavisnom kućom, Anti-Flag je opet vratio povjerenje svojih starih obožavatelja.

Članovi sastava[uredi VE | uredi]

Današnji članovi[uredi VE | uredi]

Justin Sane-gitarist i pjevač(1988.- )

Chris Barker-basist(1999.- )

Chris Head-gitarist(1997.- )

Pat Thetic-bubnjar(1988.- )

Bivši članovi[uredi VE | uredi]

Lucy Fester-pjevačica(1988.)

Andy Flag-basist(1993.-1996.)

Sean Whelan-basist(1996.)

Jamie Cock-basistica(1997.-1999.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]