Antun Lučić (mineralog)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Antun Lučić

Antun Lučić (Split, 9. rujna 1855.Washington, SAD, 2. rujna 1921.), američki inovator hrvatskog podrijetla, pomorski časnik, mineralog, najzaslužniji za prvu naftnu bušotinu u Teksasu u mjestu Spindletop, kraj Beaumonta. Živeći u SAD-u, amerikanizirao je svoje ime u Anthony Francis Lucas (Francis je po ocu Franji) (javlja se i kao Lucich).

Rodio se u Splitu, u obitelji kapetana Franje Lučića s otoka Hvara.

Završio je Politehničku visoku školu u Grazu, istu koju je prije njega završio i Nikola Tesla, te je postao inženjer mehanike.

Prijavio se u Austro-ugarsku mornaricu i postao mornarički časnik. Godine 1879. otišao je u SAD u posjet ujaku i nije se više vratio u mornaričku službu.

Zainteresirao se za rudarstvo - posebice za zlato i kamenu sol. Udubio se u mineralogiju i rudarstvo, te je počeo tražiti naftu prema svojim geološkim zamislima. Iako se drugi nisu slagali s njegovim teorijama, počeo je tragati za naftom vodeći se svojim zaključcima.

Tako se našao u Teksasu, gdje je bio uporan u rotacijskom bušenju s isplakom (koje je prvi primijenio). Konačno je ostvario uspjeh i nafta je eruptirala na polju u Spindletopu s dubine od 370 m, ujutro u 10.30 h, 10. siječnja 1901. godine.

Postavio je teoriju nakupljanja nafte u zamkama na rubovima solnih doma.
Njegovi pronalasci su: preventori, geokemijska prospekcija, prilagođavanje glinene isplake, komorno otkopavanje solnih ležišta.

Uvršten je među 200 najzaslužnijih Amerikanaca. Američki institut za rudarstvo i metalurgiju dodjeljuje svoje priznanje "Medalja A. Lucasa".

Njegov je lik i djelo dugo godina proučavao prof. Darko Žubrinić.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. split-online.info Inačica izvorne stranice arhivirana 26. studenoga 2012. Malo poznata činjenica: u Splitu se rodio otac svjetske naftne industrije Antun Lučić

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]