Prijeđi na sadržaj

Antun Lučić (mineralog)

Izvor: Wikipedija
Ing. Antun Lučić

Rođenje 09. IX. 1855.
Split, Austro-Ugarska Monarhija
Smrt 02. IX. 1921. (65. god)
Washington, SAD
Narodnost hrvatski/američki
Polje naftno rudarstvo
Alma mater Technische Hochschule u Grazu
Poznat po otac svjetske naftne industrije
Istaknute nagrade uvršten među 200 najzaslužnijih Amerikanaca
Portal o životopisima

Antun Lučić (Split, 9. rujna 1855.Washington, SAD, 2. rujna 1921.), američki inovator hrvatskog podrijetla, pomorski časnik, mineralog, najzaslužniji za prvu naftnu bušotinu u Teksasu u mjestu Spindletop, kraj Beaumonta. Živeći u SAD-u, amerikanizirao je svoje ime u Anthony Francis Lucas (Francis je po ocu Franji) (javlja se i kao Lucich). Smatra se ocem naftnog inženjerstva u SAD-u.

Rodio se u Splitu, u obitelji kapetana Franje Lučića s otoka Hvara.

Završio je Politehničku visoku školu u Grazu, istu koju je prije njega pohađao Nikola Tesla, te je postao inženjer strojarstva.

Prijavio se u Austro-Ugarsku Mornaricu i postao mornarički časnik. Godine 1879. otišao je u SAD u posjet ujaku i nije se više vratio u mornaričku službu.

Zainteresirao se za rudarstvo - posebice za zlato i kamenu sol. Udubio se u mineralogiju i rudarstvo, te je počeo tražiti naftu prema svojim geološkim zamislima. Iako se drugi nisu slagali s njegovim teorijama, počeo je tragati za naftom vodeći se svojim zaključcima.

Tako se našao u Teksasu, gdje je bio uporan u rotacijskom bušenju s isplakom (koje je prvi primijenio). Konačno je ostvario uspjeh i nafta je eruptirala na polju u Spindletopu s dubine od 370 m, ujutro u 10:30 h, 10. siječnja 1901. godine.

Erupcija nafte na polju Spindletop 10. I. 1901.

Postavio je teoriju nakupljanja nafte u zamkama na rubovima solnih doma.
Njegovi pronalasci su: preventori, geokemijska prospekcija, prilagođavanje glinene isplake, komorno otkopavanje solnih ležišta.

Uvršten je među 200 najzaslužnijih Amerikanaca. Američki institut za rudarstvo i metalurgiju dodjeljuje svoje priznanje "Medalja A. Lucasa".

Njegov je lik i djelo dugo godina proučavao prof. Darko Žubrinić.[1]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. split-online.info Arhivirana inačica izvorne stranice od 26. studenoga 2012. (Wayback Machine) Malo poznata činjenica: u Splitu se rodio otac svjetske naftne industrije Antun Lučić

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]