Arba Minč

Koordinate: 6°2′N 37°33′E / 6.033°N 37.550°E / 6.033; 37.550
Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Arba Minch)
Arba Minč
Gantar
Minghi
Koordinate: 6°2′N 37°33′E / 6.033°N 37.550°E / 6.033; 37.550
Država Etiopija
Visina 1,285
Stanovništvo (2005.)
 - Grad 72,507
Zemljovid
Arba Minč Gantar Minghi na zemljovidu Etiopije
Arba Minč Gantar Minghi
Arba Minč
Gantar
Minghi

Arba Minč (amharski: četrdeset izvora, engleski: Arba Minch) je grad na jugu Etiopije, znan i po imenima Gantar i Minghi. Grad se nalazi u Zoni Semien Omo u Regiji Južnih naroda, narodnosti i etničkih grupa oko 500 kilometara južno od Adis Abebe, na nadmorskoj visini od 1285 metara.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Arba Minč je dobio ime po brojnim izvorima kojima obiluje, obilje vode povoljno djeluje na rast šuma u okolici grada. Smješten u podnožju zapadne strane Velike rasjedne doline (Great Rift Valley), Arba Minč se zapravo sastoji od dva grada; Šeče, dijela grada sa zgradama uprave i Sikelije 4 kilometra udaljenog stambeno poslovnog dijela grada. Istočno od Sikelije nalazi se ulaz u Nacionalni park Nečisar, koji se prostire na prevlaci između jezera Abaje na sjeveru i jezera Čama na jugu.

Arba Minč je sjedište kraja poznatog po proizvodnji brojnog voća; manga, banana, naranača, jabuka, gvajava i ananasa, poznat je i po svojim brojnim ribnjacima. Grad je sjedište Sveučilišta i Etiopske evangeličke crkve Mekane Jesus. Ima novu zračnu luku - Arba Minč (ICAO kod HAAM, IATA kod AMH)

Povijest[uredi | uredi kôd]

Arba Minč počeo se razvijati kad je umjesto dotadašnje Čenče postao upravno sjedište bivše Pokrajine Gamu-Gofa. Novim etipskim ustavom iz 1995. to više nije, već je samo sjedište Zone Semien Omo. Norveški Luterani otvorili su svoju misiju u Arba Minču 1970., ona je ubrzo utemeljila trgovačku školu, misiju i školu preuzela je Etiopska evangelička crkva Mekane Jesus.

Na velikoj svečanosti 6. svibnja 1992. kojoj je nazočio i etiopski premijer Tamirat Layne otvorena je tekstila tvornica u Arba Minču, ona će proizvoditi miješane tkanine od poliestera i pamuka.[1]

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Prema podacima Središnje statističke agencije Etiopije -(CSA) za 2005., Arba Minč imao je ukupno 72,507 stanovnika, od toga je 36,296 bilo muškaraca, i 36,211 žena.[2]

Događanja[uredi | uredi kôd]

Arba Minč je mjesto održavanja tradicionalnog godišnjeg festivala Tisuću zvijezde glazbe i plesa, koji nastoji očuvati i razviti autoktone plesove, pjesme, umjetnost i kulturu, više od 50 naroda i narodnosti Regije Južnih naroda, narodnosti i etničkih grupa. Festival organizira lokalna organizacija Gughe, udruga za autoktonu umjetnost i glazbu, uz novčanu potporu američke organizacije The Christensen Fund iz Palo Alta u Kaliforniji.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Local History in Ethiopia"Arhivirana inačica izvorne stranice od 3. ožujka 2010. (Wayback Machine) The Nordic Africa Institute website (pristupljeno 6. lipnja 2008.)
  2. CSA 2005 National StatisticsArhivirana inačica izvorne stranice od 13. kolovoza 2007. (Wayback Machine), Table B.3

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Arba Minč