Arbok

Izvor: Wikipedija
Arbok

Japansko ime アーボック Ābokku
Redni broj 24.
Generacija prva
Vrsta Otrovni
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Ekansa
Razvija se u -
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 2,0 m
Masa 6,9 kg
Sposobnost Zastrašivanje (Intimidate)
Svlačenje kože (Shed Skin)

Arbok (アーボック Ābokku u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Arboka u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Arbok zapravo je premetaljka engleske riječi "cobra" = kobra, odnoseći se na životinju na kojoj se temelji lik Arboka. Pritom je slovo c zamijenjeno slovom k. Jednak princip primijenjen je i na njegovom prethodnom obliku, Ekansu.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red i Blue: Postoje glasine kako se oznake na njegovom klobuku različite u različitim podnebljima.
  • Pokémon Yellow: Znanstvenici su proučavali zastrašujuće uzorke na njegovom klobuku. Trenutačno je zabilježeno šest različitih oznaka.
  • Pokémon Gold: Paralizirajući plijen zastrašujućim oznakama na klobuku, dokrajčit će prestrašenu žrtvu gušenjem i trovanjem.
  • Pokémon Silver: Kada jednom odabere metu, njegova osvetnička narav neće mu dopustiti da obustavi potjeru, bez obzira na udaljenost plijena.
  • Pokémon Crystal: Kako bi zastrašio protivnike, Arbok širi svoj klobuk i stvara jezive siktajuće zvukove propuštajući zrak iz usta.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Ovaj je Pokémon izrazito snažnog mišićja. Sposoban je omotati se oko čeličnih spremnika i potpuno ih sravnati kada ih jednom pritisne svojim tijelom. Kada se Arbok jednom omota oko protivnika, bijeg iz njegovog opakog zagrljaja potpuno je nemoguć.
  • Pokémon Emerald: Ovaj je Pokémon izrazito snažnog mišićja. Sposoban je omotati se oko čeličnih spremnika i potpuno ih sravnati kada ih jednom pritisne svojim tijelom. Kada se Arbok jednom omota oko protivnika, bijeg iz njegovog opakog zagrljaja potpuno je nemoguć.
  • Pokémon FireRed: Uzorak na njegovom klobuku prikazuje zastrašujuće lice. Slabašni protivnici pobjeći će glavom bez obzira samim pogledom u uzorak.
  • Pokémon LeafGreen: Postoje glasine kako se oznake na njegovom klobuku različite u različitim podnebljima.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Uzorak na klobuku služi mu kao oblik zastrašivanja. Omata se oko svojih protivnika dok su ovi pralizirani od straha.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Arbok je u divljini, baš poput svog prethodnog oblika, prisutan tek u određenom broju Pokémon videoigara. Jedinstven je za Pokémon Red inačicu, na Stazama 23 te spilji grada Ceruleana. U igrama druge generacije također je endem, no ovoga puta za Pokémon Silver inačicu. U preradama igara prve generacije, može ga se pronaći isključivo u Pokémon FireRed inačici

Arbok se iz Ekansa razvija na 22. razini.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Vatreni očnjak (Fire Fang) Vatreni
Ledeni očnjak (Ice Fang) Ledeni
Gromoviti očnjak (Thunder Fang) Električni
Omatanje (Wrap) Normalni
Opaki pogled (Leer) Normalni
Otrovna bodlja (Poison Sting) Otrovni
Ugriz (Bite) Mračni
Bljesak (Glare) Normalni
Vrištanje (Screech) Normalni
Kiselina (Acid) Otrovni
Drobljenje (Crunch) Mračni 22
Nakupljanje (Stockpile) Normalni 28
Gutanje (Swallow) Normalni 28
Pljuvanje (Spit Up) Normalni 28
Blatna bomba (Mud Bomb) Zemljani 34
Želučana kiselina (Gastro Acid) Otrovni 42
Sumaglica (Haze) Ledeni 48
Prljavi mlaz (Gunk Shot) Otrovni 56

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 60
 
Attack: 85
 
Defense: 69
 
Special: 65
 
SpAtk: 65
 
SpDef: 79
 
Speed: 80
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Jessie, članica Tima Raketa, imala je Arboka kojeg je uhvatila dok je još bio Ekans. Bio joj je iznimno odan. Koristila ga je kao svog glavnog Pokémon borca do epizode A Poached Ego!, gdje ga je oslobodila istovremeno kada i James svoga Weezinga kako bi štitili grupu divljih Ekansa i Koffinga.

U epizodi The Ultimate Test, Ash je koristio Arboka tijekom ispita Pokémon lige protiv instruktorovog Jolteona.