Hama (riba)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Argyrosomus regius)
Hama
Hama
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Potkoljeno:Vertebrata
Razred:Actinopterygii
Red:Perciformes
Porodica:Sciaenidae
Rod:Argyrosomus
Vrsta:A. regius
Dvojno ime
Argyrosomus regius
Asso, 1801
Sinonimi
Argyrosomus procerus
Argyrosomus regium
Cheilodipterus aquila
Johnius hololepidotus
Perca regia
Perca vanloo
Sciaena aquila
Sciaena aquila
Sciaena regius
Sciaena umbra
Baze podataka

Hama (lat. Argyrosomus regius) riba je iz porodice Sciaenidae ili sjenki. Kod nas se još naziva i krb. Nekada je bila rasprostranjena je po cijeloj našoj obali, naročito na ušćima rijeka (Cetina, Neretva), a danas se nalazi pred istrebljenjem, vrlo je rijetka. Ovo je najveća riba iz porodice sjenki, može narasti i do 230 cm duljine i preko 100 kg težine (najveći zabilježen primjerak je imao 103 kg). Ima izduljeno tijelo, oblika kapljice, lagano spljošteno. Usta su velika, s više redova zubiju u ustima. U donjoj vilici su 2-3 reda, a u gornjoj u dva. Srebrnasto sive je boje, s brončanim odsjajem na stranama, unutrašnjost ustiju narančasto-žućkasta, peraje sivkaste. Živi na dubinama 15 – 300 m, u kasno proljeće se približava obali, te ulazi u delte gdje se pari. Period parenja traje od travnja do srpnja. Po završetku perioda parenja vraćaju se na otvoreno more.[1] Ova vrsta migrira duž obale ovisno o temperaturi, tako da je se može naći sjevernije ljeti, a tijekom zime u južnijim dijelovima. Izraziti je grabežljivac, proganja ribe i plivajuće rakove i glavonošce koji su joj glavna hrana. Danas se u Francuskoj i Italiji naveliko uzgaja za prehranu, jer je vrlo ukusna za jelo.

Zanimljivost[uredi | uredi kôd]

Hama je jedna od riba koja je iskoristila napredak tehnologije te raširila svoje područje prebivanja. Naime, prolaskom kroz Sueski kanal hama se udomaćila i u Crvenom moru.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Hama živi na istočnom dijelu Atlantika od Gibraltara do Konga, te po cijelom Mediteranu i Crnom moru. Danas živi i u Crvenom moru.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (hrv.) Sjenke[neaktivna poveznica] (riblje-oko.hr)
  2. (engl.) Meagre (fishbase.org)

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hama
Wikivrste imaju podatke o taksonu Hama