Arheološko nalazište gradina Špičak

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "arheološki lokalitet".
(Primjeri uporabe predloška)

Arheološki lokalitet Špičak je nalazište na lokaciji Bojačno, općina Zagorska Sela.

Opis[uredi | uredi kôd]

Arheološko nalazište, gradina „Špičak“ nalazi se na obroncima Koštrunovog brijega, iznad sela Bojačno, u općini Zagorska Sela. Prema konfiguraciji terena može se zaključiti da se radi o tzv. dvojnoj gradini: Gradini I i Gradini II. Za sada je arheološkim istraživanjima obuhvaćena Gradina II, na kojoj su uz ostatke prapovijesnih kuća, nađeni i brojni ulomci keramičkog posuđa različitih oblika, brončani nalazi kao što su naušnica i trokutasti privjesak od tankog brončanog lima ukrašen iskucavanjem ili fragmentarna fibula sa životinjskom glavom. Nalazište, svojim kulturološkim i tipološkim svojstvima, pripada srednjoeuropskom kulturnom krugu kasnog brončanog i starijeg željeznog doba.[1]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-6793 zavedena je kao zaštićeno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "arheološka kulturna baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arheološko nalazište gradina Špičak Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 20. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.