Arktička čigra

Izvor: Wikipedija
Arktička čigra
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Charadriiformes
Porodica: Sternidae
Rod: Sterna
Vrsta: S. paradisaea
Dvojno ime
Sterna paradisaea
Pontoppidan, 1763.[1]
Raspon
  Gniježđenje   Zimovanje                      Migracijske rute
  Gniježđenje
  Zimovanje
                     Migracijske rute
Sterna paradisaea

Arktička čigra[2] (polarna čigra, lat. Sterna paradisaea, stariji naziv: Sterna macrura[3]), za razliku od ostalih vrsta čigri, više voli obitavati uz jezera i rijeke pa nije rijetka ni u unutrašnjoj Europi. Na Elbi, primjerice, živi u velikom broju. U Europi se pojavljuje potkraj travnja ili početkom svibnja, a već u srpnju ili početkom kolovoza ponovno kreće na put.

Hrani se malim ribicama, žabama i punoglavcima, a jede i crve, grčice i odrasle kukce. Vodene životinje hvata tako da se strmoglavljuje u vodu. Gnjezdilište polarne čigre su niski otoci i sprudovi čije je dno šljunkovito, a ne pjeskovito. Čigra ovdje utisne malu udubinu u tlo ili koristi već gotovu udubinu da u nju smjesti gnijezdo. Na vodama u unutrašnjosti polarna čigra rijetko stvara velika naselja, a na morskoj obali se često stotine ptica udružuju za zajedničko gniježđenje. Polarna čigra dugačka je 38 cm i poznata po tome što u seobi prelazi daleko veće udaljenosti od bilo koje druge selice. Ova ptica se dva puta godišnje seli iz subarktičkih voda u subantarktičke i nazad te je zbog toga zovu i "ptica s dva ljeta". Smatra se da zbog svojih selidbi dobiva više sunčeve svjetlosti od bilo kojeg živog bića na Zemlji.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Birdlife International. Arctic Tern - BirdLife Species Factsheet (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 23. studenoga 2008. Pristupljeno 17. kolovoza 2006.
  2. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018. Pristupljeno 20. listopada 2023.
  3. [1]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Sterna paradisaea
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sterna paradisaea
Wikivrste imaju podatke o taksonu Sterna paradisaea