Armenska dijaspora

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Raspodjela Armenaca po državama

Armenska dijaspora odnosi se na armenske zajednice izvan Republike Armenije i samoproglašene de facto neovisne Republike Gorski Karabah. Tijekom četvrtog stoljeća, a zatim tijekom i nakon armenskog genocida, armenski imigranti su uspostavili zajednice u više od 30 različitih regija širom svijeta.[1] Većina Armenaca u dijaspori nisu iz Republike Armenije, nego iz Zapadne Armenije (današnja istočna Turska), uglavnom potječu od ljudi koji su preživjeli armenski genocid.

Povijest[uredi VE | uredi]

Armenski dijaspora je prisutna već više od 1700 godina.[2] Moderna armenska dijaspora je nastala uglavnom nakon Prvog svjetskog rata, kao rezultat pada Osmanskog carstva. Nakon pada Osmanskog carstva, turski nacionalisti pod vodstvom Kemala Atatürka napadaju Zapadnu Armeniju. Kao rezultat izgubljenog rata, Armenci bježe u različite dijelove svijeta (oko pola milijuna) te stvaraju nove armenske zajednice daleko od svog zavičaja. Kroz godine broj Armenaca u dijaspori, koji vuku podrijetlo od onih Armenaca koji su preživjeli genocid i pobjegao iz Zapadne Armenije je sada nekoliko milijuna. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, oko milijun Armenaca postali su dijaspora uglavnom kao rezultat teških ekonomskih uvjeta u Armeniji.

Podjela[uredi VE | uredi]

Danas se armenska dijaspora odnosi na zajednice Armenaca koji žive izvan Republike Armenije i Republike Gorski Karabah, jer su ta dva područja autohtona domovina Armenaca. Ukupna broj armenskog stanovništva koji živi u svijetu se procjenjuje na 11 milijuna.[3] Od toga oko 3,3 milijuna živi u Armeniji,[4] 140.000 u nepriznatom de facto neovisnom Gorskom Karabahu [5] i 120.000 u regiji Javakhk u susjednoj Gruzija. To ostavlja oko 7.000.000 u dijaspori s najvećim brojem u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Argentini, Libanonu, Siriji, Iranu, Kanadi, Ukrajini, Grčkoj i Australiji.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvor[uredi VE | uredi]

  1. The Armenian People from Ancient to Modern Times by By Richard G. Hovannisian p.413
  2. Herzig, Edmund. The Armenians: Past And Present In The Making Of National Identity
  3. ArmeniaDiapora.com
  4. Nouvelles d'Arménie Magazine (24. veljače 2008.). 3 299 900 habitants en Arménie au 1er janvier 2008 (French) Arhivirano s izvorne stranice 20. prosinca 2016., pristupljeno 24. kolovoza 2012.
  5. "The National Statistical Service of the Nagorno-Karabakh Republic" pristupljeno 24. kolovoza 2012.