Armenski galeb

Izvor: Wikipedija
Armenski galeb
L. armenicus'', jezero Sevan
L. armenicus'', jezero Sevan
Status zaštite
Status iucn2.3 NT hr.svg

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)[1]

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Charadriiformes
Porodica: Laridae
Rod: Larus
Vrsta: L. armenicus
Dvojno ime
Larus armenicus
Buturlin, 1934

Armenski galeb (lat. Larus armenicus) je veliki je galeb koji živi na Kavkazu i na Bliskom Istoku. Prije je bio klasificiran kao podvrsta srebrnastog galeba (L. argentatus), ali danas se općenito smatra zasebnom vrstom, premda ga BirdLife International svrstava zajedno s Larus michahellis.

Opis[uredi | uredi kôd]

Armenski galeb prilično je velika vrsta galeba, iako je u prosjeku najmanji od galebova u njegovom kompleksu (srebrnasti galebi). Veličiina mu se kreće u rasponu od 52 to 62 cm, raspon krila od 120 to 145 cm, a težina od 600 to 960 grama. Na prvi pogled su slični Larus michahellis, ali su manji manji s nešto tamnije sivim leđima i tamnim očima. Područje crne boje na vrhovima krila šire je s manjim bijelim mrljama. Kljun je kratak s prepoznatljivom crnom trakom neposredno prije vrha. Prije prve zime uglavnom su smeđe. Imaju bjelkastu stražnjicu, blijedo unutarnje primarno perje i usku, oštro definiranu crnu traku na repu. Iako se njihova područja rasprostranjenosti ne preklapaju, sa svojim tamnim plaštom, i crno-crvenim vrho. kljuna i tamnim okom, armenski galeb dosta sliči kalifornijskom galebu (L. californicus) Sjeverne Amerike.

Gniježđenje[uredi | uredi kôd]

Armenski galeb se gnijezdi pored planinskih jezera u Gruziji, Armeniji, Turskoj i zapadnom Iranu. Najveće kolonije su na jezerima Sevan i Arpi u Armeniji. Djelomična je selica, a brojne ptice prezimljuju na obalama Turske, Libanona i Izraela. Manji broj doseže Cipar, Egipat i Perzijski zaljev.

Gnijezdo se gradi u obliku humka vegetacije, na tlu na otoku ili obali jezera. Polažu se tri jaja, uglavnom krajem travnja. Kolonije su vrlo guste, gnijezda su blizu, a teritorijalni sukobi su česti.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BirdLife International. 2015. Larus armenicus. Pristupljeno 24. siječnja 2016.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • Alan Harris, Hadoram Shirihai & David Christie (1996) The Macmillan Birder's Guide to European and Middle Eastern Birds, Macmillan, London.
  • D.W. Snow & C.M. Perrins (1998) The Birds of the Western Palearctic, Concise Edition (Vol. 1), Oxford University Press, Oxford.
  • M.S. Adamian & D. Klem, Jr. (1997) A Field Guide to Birds of Armenia. Američko sveučilište u Armeniji, ISBN 0-9657429-1-1

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Armenski galeb.
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Larus armenicus